3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

2008 yılı esnafı güldürmedi

Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Mehmet Ali Çevrim, 2008 yılının esnaf ve sanatkarlar açısından son derece sıkıntılı bir yıl olduğunu belirterek, “Bütün olumsuzluklara karşın ülkemizin 2009 yılı Haziran ayı itibarı ile düzlüğe çıkacağına olan kanaattim ve inancım sonsuzdur” dedi.

2008 yılının değerlendirmesini yapan Mehmet Ali Çevrim, 2009 ile ilgili beklentilerini açıkladı. Değişim ve dönüşümün kalkınmanın anahtarı olduğunu ifade eden Çevrim, “Geri adım atamayız. Ama olumsuz etkileri yokmuş gibi de yapamayız. Ülkenin bir bütün olarak yararına olan reform süreci, herkesi aynı şekilde etkilemiyor. Herkes aynı anda kazanamıyor. Makro dengeler düzelmeden esnaf ve sanatkarın sorunlarının çözülemeyeceğini biliyoruz. Yarının büyük şirketlerinin bugünün KOBİ'leri olduğundan hareketle, küçük işletmelerimize ortaklık kültürünü aşılamak zorundayız. Vergi sistemimiz ve ticari mevzuatımız, esnaf ve sanatkarlarımızın birleşerek büyümelerini teşvik etmelidir. Sermayelerini birleştirerek güçlenmek isteyen, teknolojik yenilenmeye gidecek KOBİ'lere, finansal destek sağlayacak yeni sistemler geliştirilmeliyiz” dedi.

İşsiz gençlerin, işlerini kaybeden esnafı ve artan orta yaş işsizlerinin eğitim reformuyla desteklenmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Çevrim, “Mesleki eğitime önem vermeliyiz. Buradan mutsuz ve umutsuz insanlar değil, ekonomimizin ihtiyaç duyduğu becerilere sahip bir nesil yetiştirmeliyiz. Ülkemizin lokomotifi olan esnaf ve sanatkarlarımızı genelde küresel ölçekte dev hiper ve grosmarketlerin, Çin mallarının, doğrudan fabrikadan halka satış mağazalarının, sanal alışverişlerin ve daha çeşidini çoğalta bileceğimiz etkenlerden dolayı kar marjları düşmüş, rekabet edebilirliği azalmıştır” dedi.

Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne bağlı 24 merkez, 18 ilçe olmak üzere toplam 42 oda ve bu odalara kayıtlı 23 bin 944 esnaf ve sanatkarın kayıtlı bulunduğunu ifade eden Çevrim, “Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Müdürlüğümüzde 1 Ocak-30 Aralık 2008 tarihleri arasında 2 bin 554 kayıt bin 667 terk işlemi gerçekleşmiştir. Terk işlemi genelde; iş bırakma, vefat, emeklilik, iş devri, zarar, faaliyet bölgesi değiştirme ve şirketleşerek ticaret odasına geçiş şeklinde gerçekleşmiştir. Ülkemizde 2008 yılı, esnaf ve sanatkarlarımız açısından son derece sıkıntılı bir yıl olmuştur. Özellikle dünyayı sarsan global krizin etkisini ciddi anlamda hisseden küçük esnaf ve sanatkarımızın imdadına ne mutlu ki 'Cansuyu' kredileri yetişmiştir. Bütün olumsuzluklara karşın gerek bu krediler gerekse de esnaf ve sanatkarımızın iyi niyeti ve samimiyeti ile ülkemizin 2009 yılı Haziran ayı itibarı ile düzlüğe çıkacağına olan kanaattim ve inancım sonsuzdur. 2009 yılının ülkemize, milletimize, esnaf ve sanatkarlarımıza sağlık mutluluk bereket getirmesini dilerim” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2008 Çarşamba 11:52:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?