Dünyayı tehdit eden küresel ısınma ve iklim değişiklikleri, suyun önemini giderek artırıyor ve kentlerdeki yetkililer stratejik planlar hazırlayarak susuzluğun önüne geçmeye çalışıyor. KASKİ Genel Müdürlüğü, bu doğrultuda hazırladığı stratejik planıyla Erciyes Dağı'nın yer altı suyuna kattığı destek sayesinde şimdiden susuzluğun üstesinden geldi. Kayseri'nin, 2050-2070 yılları arasında susuzluk çekmeyecek, küresel ısınmadan etkilenmeyecek iller arasında yer aldığı belirtildi.
KASKİ Genel Müdürü Ender Batukan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, stratejik planlarını geleceğin ihtiyaçlarına göre yaptığını ve yatırımlarını bu doğrultuda gerçekleştirdiklerini söyledi. Batukan, "Alınan tedbirler sonucunda Kayseri halkına temiz ve kaliteli içme suyu sağlamak konusunda şimdiye kadar bir sıkıntı yaşamadığımız gibi, gelecek nesilleri de susuz bırakmamak için büyük yatırımlar yaptık. Kayseri, Türkiye'de içme sularının tamamını yer altı suyundan karşıladığı örnek kentlerden biri. Kayseri
1 milyonun üzerindeki nüfusu ile ev ve iş yerlerinde musluklarından memba suyu kalitesinde su akan Türkiye'deki, belki de dünyadaki tek örnek şehrimiz durumundadır. Bunu da Erciyes'e borçludur" diye konuştu.
Sadece su kaynağını bulup bunu şehre getirmenin yeterli olmadığını söyleyen Batukan, bunun yanı sıra başka tedbirlerin de alınması gerektiğinin altını çizdi. Batukan, "İlköğretim çağındaki çocukların 2050-2070 yıllarında yetişkin olacağı düşüncesiyle bir eğitim programına başladık. Bütün ilköğretim ve anaokullarında bunlarla ilgili çalışma yaptık. İl Milli Eğitim Müdürlüğü dahilinde su ve tasarrufu ile ilgili kitaplar bastırdık. Bunun da meyvesini alacağımızın kanaatindeyiz" ifadelerini kullandı.
Nüfusun artma oranına göre su kullanma oranının artmadığını söyleyen Batukan, "1997 yılında başlayıp 2012 yılında bitirmeyi hedeflediğimiz içme suyu rehabilitasyon programı var. Buradaki hedef, şebekedeki su kayıplarının minimize edilmesi. Çürümüş borulardan su kaybı söz konusu idi. Yüzde 50'nin üzerindeki kayıplar bizi endişelendirdi. Bu boruları da değiştiriyoruz. Yüzde 50'lerde olan su kayıpları, şimdilerde yüzde 17'lere düştü. Bu Türkiye için iyi bir rakam. Güzel bir çalışma, inşallah diğer belediyelere örnek olacak. Bu su kaybını yüzde 10'lara çektiğimizde Kayseri Avrupa standardında bir su kanal idaresi işletmesine sahip olacak ve herhangi bir su kaybı yaşamadan hizmet vermeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.