3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

300 MİLYON AVRO’LUK PROJE…

KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ANONİM ŞİRKET GİBİ ÇALIŞIYOR.. 

70 MİLYON YTL TUTARINDA STAD, 120 MİLYON AVRO TUTARINDA RAYLI SİSTEM PROJESİ, 270 MİLYON AVRO TUTARINDA ERCİYES MASTER PLAN PROJESİ VE 27 MİLYON YTL TUTARINDA KADİR HAS KONGRE MERKEZİ...

-KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TÜM BU PROJELERİ MERKEZİ HÜKÜMETTEN '1 KURUŞ' DESTEK ALMADAN KENDİ İMKANLARI İLE YAPTIRIYOR...

Kayseri Büyükşehir Belediyesi özellikle son yıllarda gerçekleştirdiği projelerle adeta Anonim Şirket görüntüsü veriyor. Kayseri, özellikle son dönemde gerçekleştirilen bu çalışmalar neticesinde hükümet yetkilileri, başbakan, cumhurbaşkanı ve bazı bakanlar tarafından da örnek gösteriliyor.

Yıllardır süregelen anlayışın dışında, merkezi idareden ödenek beklemeksizin, hareket eden, geliştirdiği tüm proje ve çalışmaları bu doğrultuda hayata geçiren Kayseri bu alanda da dikkati çekiyor ve bu çalışmalar ve projelerle Türkiye’ye örnek gösteriliyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin icra makamlarında anlaşılan o ki ticaret zekası hayli güçlü isimler görev yapıyor. Kayseri, son dönemde geliştirilen projelerle Türkiye gündemine sıkça girmeye başladı. Bir çok ilin belediye başkanları valileri zaman zaman Kayseri’ye gelip projeleri yerinde inceliyor…

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı çalışmalar ise belediyelerin yapacağı işten çok sanki şirketlerin yaptığı işe benziyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi tıpkı Anonim Şirket gibi çalışıyor, proje üretiyor, hizmet yapıyor. üstelik tüm bu projeleri hizmetleri yaparken merkezi hükümetlerden tek kuruş destek dahi beklemiyor.

Mesela, 120 milyon Avroluk Raylı Sistem projesi, 70 milyon YTL tutarındaki Kadir Has Stadı ve Spor Kompleksi, 270 milyon Avro maliyetli Erciyes Master Projesi, 27 milyon YTL tutarındaki Kadir Has Kongre Merkezi Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin tamanen kendi imkanları ile geliştirdiği projlerden bazıları...

BÜYÜKŞEHİR HİZMET SATIYOR !

Belediye yeri geliyor ürettiği hizmeti dahi paraya dönüştürebiliyor… Bunlara en güzel örnek ise Şehrin merkezinde muhtelif yerlerde bulunan alt geçitler. Büyükşehir Belediyesi alt geçitleri yapmak için harcadığı parayı bu alt geçitler içerisine yaptığı dükkanları satarak yada kiraya vererek, çıkartıyor. Buna benzer Kayseri’de bir çok hizmet var. Yani bir yandan hizmet üretiyor daha sonra bu hizmeti satıyor…

REKLAM KARŞILIĞI HİZMET YAPTIRAN İLK BELEDİYE !

Kayseri Büyükşehir Belediyesi diğer illerin aksine ilginç yöntemlerle de hizmet alımı yapıyor. Büyükşehir Belediyesi bunun son örneğini yeni yapılan Raylı Sistem projesi kapsamında yolcuların bisikletle nakli işinde uyguladı. Belediye Raylı Sistem güzergahı sonrasında insanların özel yapım bisikletlerle evlerine taşınması işini reklam karşılığı verdi. Yaklaşık 2 trilyon maliyetli işi Şehrin muhtelif yerlerindeki belediyeye ait reklam panoları karşılığında anlaştıkları belirtiliyor. Kayseri Büyükşehir bu özelliği ile Belki de Türkiye’de reklam karşılığı iş yaptıran ilk belediye oldu…

300 MİLYON AVRO’LUK PROJE…

Kayseri Büyükşehir Belediyesi 300 milyon Avro maliyeti olan Erciyes Master Projesi’ne de resmen start verdi. Bu proje kapsamında geçtiğimiz hafta ilk ihale de yapıldı. Tamamı Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin öz kaynakları ile yaptırılması planlanan ve 300 milyon Avro’ya mal olması hedeflenen Erciyes Kış Turizmi Kayak Merkezi projesi yaklaşık 3 yıldır üzerinde çalışılan bir proje idi. 1 kuruş devlet desteği olmadan Büyükşehir Belediyesi'nin öz kaynakları ile tamamlanması planlanan Erciyes Projesi'nin 300 milyon avroya mal olması tahmin ediliyor. Proje kapsamında ilk ihale geçen hafta yapıldı. Üstelik bu porje ile Dubaililerin yakından ilgilendiği biliniyor…

70 TRİLYONLUK STAD DEVLET DESTEĞİ OLMADAN

Büyükşehir Belediyesi Kayseri’de 70 trilyonluk stad ve spor kompleksi inşa ediyor üstelik bu spor kompleksinin Türkiye’de benzeri yok. Türkiye’nin en modern ve en güzel stadlarınlar birisi olacak. Büyükşehir Bu hizmeti yine 1 kuruş devlet desteği olmadan gerçekleştiriyor. Üstelik bu projeyi geliştirirken kasasına da 30 trilyon fazladan para girecek. Normal şartlarda böyle olması gerekiyordu ancak, işi yapan firma iflas edip kaçtığı için Büyükşehir kalan işleri yeniden ihaleye çıkarttı ve bu nedenle ne kadar zararı olacak henüz bilinmiyor.

BÜYÜKŞEHİR İMAR A.Ş. STAD İŞİNİN KALAN KISMINI YAPACAK

Tıpkı Anonim Şirket gibi çalışan Kayseri Büyükşehir Belediyesi 70 milyon YTL’ye mal olması düşünülen stad projesinde önceki firmanın işi yarım bırakmasının ardından kalan işi üstlendi. Geçtiğimiz hafta düzenlenen ihaleye katılan Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Kayseri İmar A.Ş. adlı şirket kalan işi 13 milyon YTL bedelle yapmayı taahhüt etti. Üstelik, üç firmanın katıldığı ihalede diğer iki firma 26 milyon YTL teklif verirken Kayseri İmar A.Ş.’nin 13 milyon YTL yani yarı yarıya yapmayı taahhüt etmesi de dikkatlerden kaçmadı.

Evet Kayseri Büyükşehir Belediyesi son yıllarda geliştirdiği projelerle belediyecilik anlayışını çok değiştirdi. Hizmet anlayışı tamamen ticaret anlayışına dönüştürülmüş. Belediye bir taraftan hizmet üretirken bir taraftan para bile kazanıyor…

Büyükşehir Belediyesi bu işleri yaparken, bazı dedikodular da olmuyor değil. bazı kesimleri de zengin etmiyor değil. “Bal tutan parmağını yalar” deyimi maalesef burada kendini gösteriyor. Ancak ortaya çıkan olumlu neticeler nedeniyle sanırım bu yönü Kayseri’de fazla tepki görmüyor.

Bu arada Kayseri Büyükşehir Belediyesi zaman zaman eleştirilmiyor da değil. Kayseir'deki bazı muhalifler Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin yılda 20 milyon YTL faiz borcu ödediğini ve yaklaşık 500 milyon YTL borcu olduğunu da iddia ediyor.

Mustafa DURAN / Kayseri KENTHABER
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2008 Cuma 12:18:17
Güncelleme :22 Ağustos 2008 Cuma 13:09:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ERSİN IP: 85.104.106.xxx Tarih : 22.08.2008 14:07:38

ben ilk önce kayseri olarak şunu söylemek isterimki parayı resmen çöpe attılar neden 1-şehri ikiye bölen demir yolunu kadırmak için tcddd anlaşma yapıp demir yolunu şehir dışına çıkarmaya çalışıan başkanımız raylı sistem ile şehri tekrar ikiye bölmüştür. 2-kayserinin en işlek ve yaya taşıt trafiğinin bulunduğu yerler şimdi çok kötü yollar aşırı derece daraldı ticaret alanları gittikçe bu yollarda yok olacak. 3-kayseri denilince akla ilk önce geniş yollar gelirdi ki çok şükür oda kalmadı. 4-kayseri hersene yay yolu ve kaldırım yolu yenilenir. adı hizmettir. 5-kayseride yerler doğalgaz elektrik su tel için en az kaç kere eşildi.buda hizmet tabiii 6-sürekli göç alan ve nüfusu gittikçe artan bi ile o kadar para harcayıpda raylı sitemi yıllara yagın bi hizmet yapılarak alttan metro şeklinde yapılsaydı daha iyi olmazmıydı. eminim 5-10 sene sonra tekrar yeri eşip raylı sistemi yer altına indirecekler. 7-ne kadar erciyes master planı yapsada kayseriye turisti çekemez. 8-Kaidr has stadı kaç kere ihaleden geçti. 9-Stadın diğer kalan kısmını yarı yarıya ihaleye teklif veren belediyenin yan kuruluşu firmaya verildi diğer firmalar 100%100 para kazandılarsa neden icralık olup işi bıraktılar. 10-KAYSERİDEKİ ALT YAPI TÜRKİYENİN BİR ÇOK İLİNDE YOK AMA HER NEDENSE HERSEN DEĞİŞİYO YAPILAN ALT YAPININ ÖMRÜ 1-2-3 YILI GEÇMİYO BUDAMI HİZMET BUMUDUR YATIRIM..............................ÇÖPE ATILAN TİRİLYONLAR.