5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

4 Şubat Dünya Kanser Günü

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, kanserin çevresel nedenleri arasında en önemli olanının sigara içilmesi olduğunu söyledi.

4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle bir açıklama yapan Dr. Kadir Çetinkara, kanserin dünyada olduğu gibi Türkiye'de de öldürücülüğü yanında, bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti.

Kanserin, sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını ifade eden Dr. Çetinkara, “81 ilimizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuştur. İlimizde Kanser Kayıt Birimi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği bünyesinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi çalışmalarına devam edilmektedir. 4 Şubat Dünya Kanser Günü'nde hedef olarak, erken tanı ve tarama faaliyetlerini ön plana çıkarmak, yetişkinlerin dünyada 700 milyon çocuğun sigara dumanı ile kirlenmiş hava soluduğuna dikkatlerini çekmektir. Kanserin çevresel nedenleri arasında kuşkusuz en önemli olanı sigara içilmesidir. Sigara içenlerde akciğer kanseri başta olmak üzere, çok sayıda kanser meydana gelmektedir. Ancak, erken tanı ve tedavi kanserli hastalarda iyileşme sağladığından, yılda en az bir kez sağlık kontrolleri yapılmalı, kanser belirtisi olabilecek şikayetleri ortaya çıktığında bir sağlık kuruluşuna başvurulması yararlı olacaktır” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2009 Çarşamba 16:10:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?