5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

4 yıldır açılmayı bekliyor!

Kayseri'de, emekli olduktan sonra biodizel fabrikası açmaya karar veren ziraat yüksek mühendisi Ali Şükrü Tuncel, 4 yıl önce yapımını tamamladığı işletmesini sık sık değişen mevzuatlar sonucu bir türlü faaliyete geçirememekten yakındı.

Özel bir fabrikadan emekli olan Ali Şükrü Tuncel, yurt dışına yaptığı bir gezide biodizel sanayisini ve bu sanayide kullanılan bitkileri yakından görme fırsatı bularak geri döndüğünde bu işi Kayseri'de yapabileceği kanaatine vardı. Ancak Kayseri-Adana karayolunun 17. kilometresindeki Saraycık köyü mevkiinde 2005 yılında faaliyete başlayan Berkim Biodizel, mevzuat değişikliği sonucu üretimi kısa bir süre sonra durdurmak zorunda kaldı.

26 yıllık birikimini ortaya koyarak biodizel işletmesi açmak için yola çıktığını kaydeden Tuncel, "Türkiye'de bir yatırım yapmak istiyorsanız, önünüze her türlü engel konur. Maalesef 4 yıldır vermiş olduğum mücadelede nefesim tükendi ama yüreğim tükenmedi. Mücadelemin sonuna gelmek üzereyim. Harçlarımı yatırıp belgelerimi tamamladığımda üretime tekrar başlayacağım. Biodizel, uzun soluklu bir koşuydu benim için. Önüme birçok engel çıktı. Sermaye Piyasası Denetleme Kurulu'nun sık sık karar değiştirmesimaalesef bizi üretimden uzaklaştırdı. İthal yağlarla başlayacağımız biodizel üretimi, kendi bölgemizde üretimini yapacağımız kanola ve aspir gibi yağ bitkileriyle devam edecekti. Bu yönüyle hem çiftçim hem sanayicimiz hem de ülkemiz kazanacaktı" dedi.

"ATIK YAĞLARI EKOMİYE KAZANDIRACAĞIZ"

Kyoto Protokolü'nü imzalayan bir ülke olan Türkiye'de çevreye duyarlı yatırımlar yapan tesislerin açılması noktasındaki engellerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Tuncel, "Umuyorum bu noktada yeniden düzenlemeler yapılır. Biodizel, dünyanın her tarafında destek ve teşvik gören bir yakıt. Ülkemizde neden bu kadar engelle karşılaşılıyor, bunu da anlamış değilim. Şu anda tesisimizde hiç ihtiyacımız olmamasına rağmen baca emisyon sitemini dahi kurduk. Uzun bekleme sonucu biraz harçlarımız birikti. Onu yatırıp ondan sonra atık yağ geri dönüşüm sistemine çevireceğiz. 3-4 vilayetten toplayacağımız atık bitkisel yağları ekonomiye kazandıracağız. Atıksal yağları burada çevreci bir yakıt olan biodizele çevireceğiz. Yörede biodizel üretiminde kullanılacak olan yağ bitkisi kanola ve aspir üretiminde olumlu sonuçlar alındı. Yaklaşık 200 bin dönümlük bir arazide yağ bitkisi ekimini planlıyoruz. Bu da çiftçiye önemli bir gelir kaynağı olacak" diye konuştu.

"BU KADAR ENGEL ÇIKACAĞINI BİLSEYDİM SERMAYEMİ BAŞKA ALANDA KULLANIRDIM"

Türkiye'de başlangıçta 250'ye yakın biodizel fabrikası olduğunu belirten Tuncel, "Uygulanan yanlış politikalar sonucu şu an 50 tanesi ayakta kalabildi. Bu 50 fabrikanın içinden 3 ya da 4 tanesi atık yağ işleme noktasında faaliyet gösteriyor. Sivas, Yozgat, Nevşehir, Niğde illerindeki atık yağları Kayseri'ye getirip burada biodizele çevireceğiz. Başlangıçta karşımıza bu kadar engelin çıkacağını bilmiyorduk. Sayın TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun dediği gibi, 'Sanayiciye Eyüp sabrı gerekiyor." Biz daha fazlasını gösteriyoruz. 4 yıldır önümüze bu kadar engelin çıkacağını bilseydik açıkçası sermayemizi gayrimenkule ya da bankaya vadeli hesaba yatırırdık. Ama sanayici olmak bu kadar ızdıraplı ve eziyetli olmamalı. Çünkü ülkemiz, bölgesinde lider olmaya aday. Olması gereken de bu. Mücadelemiz, gayretimiz ve heyecanımız var ama bürokratlarımız bu engelleri yeniden gözden geçirsin. Sanayici olmak bu kadar ızdıraplı ve mevzuatlı olmasın. Sistemin kurulması için 150 bin lira harcarken, belgeler, harçlar için
geçen bu sürede 500 bin lira gibi bir sermayemiz gitti. Biz işletmeye geçemeden harç ve vergi vermeye başladık" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 15:24:24
Güncelleme :28 Mayıs 2009 Perşembe 15:27:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?