4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

'Ahilik Haftası' kutlamaları başladı

Ahilik Kültür Haftası, Kayseri'de çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü'nün düzenlediği Ahilik Kültürü Haftası kutlamalarına, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, İl Sanayi ve Ticaret Müdürü Kamil Akçadırcı ve beraberindeki heyetle çok sayıda vatandaş katıldı.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören, Türkiye'nin ilk Ahi Evran Zaviyesi Esnaf ve Sanatkarlar Müzesi önünde devam etti.

Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı'nın konserinin ardından Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Ali Çevrim, son günlerde yaşanan terör olaylarında verdiğimiz şehitleri anarak, Türk milletine ve şehit ailelerine baş sağlığı diledi.

Ahiliğin hem sosyal hem de kültürel bir terim olduğunu da belirten Çevrim, "Ahilik, birbirini seven, saygı duyan, yardım eden, fakiri gözeten ve çalışmayı ibadet sayan din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı esnaf ve sanatkarlarımızın iş teşkilatıdır. Esnaf ise eline, beline ve diline sahip olan kişidir. Ahilik, Türk toplumunun kökleştiği dürüstlük karşılığı; güven, hoşgörü gibi erdemlerden iş ahlakının temelini oluşturmuştur. Ahi, iyi ve sağlam iş yapmayı, ilerlemeyi ve toplumsal refahı bir şart olarak görmüştür" dedi.

Yılın Ahisi ve Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılç ise, kendisini 'Yılın ahisi' seçen tertip komitesine teşekkür ederek, Kayseri'nin bir esnaf şehri olduğunu belirtti. Büyükkılıç, "10 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum. Bundan önce değişik vesilelerle adeta kamuoyuna mal olmuş şekilde kamuoyunun huzurunda bulunduk. Öğrenci olduğum dönemlerde tatillerimi hep babamın yanında geçirirdim. Belki esnaf değilim, ama iyi bir esnaf çocuğuyum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ayşe Baldöktü Çıraklık Eğitim Merkezi öğretmenleri tarafından hazırlanan Ahilik geleneği olan 'Şed' kuşatma töreni gerçekleştirildi.
Yılın Ahisi Memduh Büyükkılıç'a kaftanını, Mehmat Ali Çevrim ve Esnaf Kefalet Kooperatifi Birliği Bölge Başkanı Mustafa Alan giydirirken, plaketini ise Kayseri Valisi Mevlüt Bilici verdi.

'Yılın en yaşlı ahisi' İbrahim Erol, 'Yılın en genç ahisi' Hakan Sarıkaya ve 'Yılın kadın ahisi' Sibel Pomak'a ise birer plaket verildi. Törenin ardından protokol ve beraberindekiler, Türkiye'nin ilk Ahi Evran Zaviyesi Esnaf ve Sanatkarlar Müzesi'ni gezdi

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 16:44:50
Güncelleme :13 Ekim 2008 Pazartesi 16:48:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?