5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

AK Partililerden destek ziyareti

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, AK Parti Kayseri milletvekilleri Ahmet Öksüzkaya ve Yaşar Karayel ile birlikte Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Merkezi'ni ziyaret ederek, yaşanan vahşete tepki gösterdiler.

Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Merkezi'ni ziyaret eden milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki, Türkistanlılar tarafından ilgiyle karşılandı. Başkan Özhaseki burada Doğu Türkistanlı çocuklara Kayserispor forması dağıtırken, bazı formaları da imzaladı.

Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Merkezi Başkanı Seyit Tümtürk, 1965 yılında Kayseri'ye geldiklerinde kendilerine sahip çıkan, kucaklayan herkese, Doğu Türkistanlılar adına teşekkür etti. Kayseri'deki manevi iklimin bir başka olduğunu kaydeden Tümtürk, "Anadolu ile Doğu Türkistan halkı kardeştir. 1949'dan bu yana işgal altında olan Doğu Türkistan'da, Çin kendi oluşturduğu zindanda boğuluyor. Bugüne kadar yaşanan olaylarda şehit edilen binlerce şehidimiz, 35 milyon nüfuslu Doğu Türkistan'ın yaşamasını, hayata tutunmasını sağladı. Bugün yaşanan olaylarla ise Doğu Türkistan'ı dünyanın birinci gündemine oturttu. Biz umut ediyoruz ki bu haklı dava istiklalle sonuçlanacaktır" dedi.

Türkiye'nin Doğu Türkistan'daki katliama seyirci kalmadığını da ifade eden Tümtürk, "Türk dünyasının Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, 1,5 milyarlık Çin'e karşı 'bu vahşet derhal durdurulsun' açıklamasının ve akabinde bu vahşet durmayınca 'bu soykırım bu katliamın durdurulması gerekir, o coğrafya bizim anavatanımız, onlar bizim soydaşlarımız' diyerek yiğitliğini bir kez daha gösterdi. Ayrıca bu hassasiyeti gösteren Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ve bütün siyasi partilere ve Türk milletine teşekkürü bir borç biliriz" diye konuştu.

Çin'in inanılmaz bir vahşet sergilediğine dikkat çeken Seyit Tümtürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"1949 yılından günümüze kadar tam 60 yıldır Çin, Doğu Türkistanlılara zulüm etmektedir. Bugün artık bu durum ayyuka çıkmıştır ve tüm dünyanın gözü önünde bir vahşet yaşanmaktadır. Ama inanıyoruz ki Çin döktüğü kanda boğulacaktır. Şehrimizde ve ülkemizde yaşayan tüm kardeşlerimizi Doğu Türkistan davasına destek olmaya çağıyoruz.”

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise, günlerdir tüm dünya kamuoyunun takip ettiği bir vahşetin Doğu Türkistan'da işlendiğini belirterek, bu zulüm yıllardan beri devam etmesine rağmen bugünlerde biraz daha alenileştiğini söyledi.

Türklere ait olan coğrafyalarda yıllardır kan, gözyaşı ve zulüm olduğuna dikkat çeken Özhaseki, "Bosna'dan başlayan Kafkas coğrafyasına ve oradan Ortadoğu coğrafyasına, oradan Afganistan'dan Pakistan'dan dolanıp Doğu Türkistan'a geldiğiniz coğrafyada bize ait değerleri olan insanların bulunduğu yerlerde yıllardır bu zulüm işleniyor. Bugün bu zulüm devam ederken elbette içimiz yanıyor. Fakat şunu da bilmek lazım, dünyanın hiçbir yerinde zulüm sonsuza denk sürmez. Zulüm belki artmıştır, gecenin karanlığı arttığı gibi ama arkasından aydınlık doğmuştur. Arkasından güneş doğmuştur. Dileyelim ki bu zulümlerden sonra özgürlük gelsin, hürriyet gelsin. Oradaki insanlarımızın insanca yaşayabileceği bir ortam doğsun. Oradaki hadiselerin olmasını istemezdik, maalesef acı olaylar yaşandı, can kayıpları oldu. Ölenlere Allah'tan rahmet diliyoruz. Çevresindeki insanlara başsağlığı diliyoruz. Bir daha bu zulmün tekerrür etmemesini Allah'tan niyaz ediyoruz" diye konuştu.

AK Parti Kayseri milletvekilleri Yaşar Karayel ve Ahmet Öksüzkaya da, Çin'in uyguladığı zulmü kınayarak, ''Hür dünyanın gözü önünde Çin'de öz vatanımızda kardeşlerimize çok büyük bir zulüm uygulanmaktadır. Dindaşlarımıza ve yurttaşlarımıza uygulanan zulmü kınıyoruz'' dediler.
 

İHA
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2009 Pazar 13:12:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?