4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Alemcilik mesleği zamana direniyor

El işçiliğine dayalı mesleklerden birisi olan Alemciliğin Kayseri'de imalatı bitme noktasına geldi. Kayseri'nin iki alemci ustasından birisi olan Muammer Tokluman, “İşlerim böyle kötü giderse yakında dükkanımı kapatacağım” dedi.

El işçiliğine dayalı mesleklerden birisi olan alemcilik camilerin minare ve kubbelerinin tepesinde bulunan, madenden yapılmış ay yıldız biçimindeki süse alem deniliyor. İslamiyet'in sembolü olarak minarelerin tepesine takılan 'alem'in el emeğiyle üretimi tarihe karışıyor. Bir zamanlar çok sayıda alemci ustasının bulunduğu Kayseri'de, bugünlerde mesleği iki usta güçlükle yaşatmaya çalışıyor.

Kocasinan İlçesi Eski Sanayi Bölgesi 4. Cadde 1. Sokakta bulunan küçücük dükkanında yıllardır alem ustalığı yapan Muammer Tokluman, işlerinin son yıllarda çok kötü olduğunu ve böyle giderse yakın bir zamanda dükkanını kapatacağını söyledi.

Kayseri'de zamana direnen alemcilik mesleğinin iki ustasından birisi olan Muammer Tokluman , “Sanayide bu mesleği iki kişi yapıyor. 30 senedir bu mesleği yapıyorum. Genelde alemi camilere yapıyoruz. Alem camilerde minare, kubbe ve mihraba takılıyor. Kayseri'de iki kişi kaldı yapan bu mesleği, müşteri gelirse ayda bir iki tane satıyoruz. İşlerimiz son yıllarda çok kötü durumda hiç tadı yok, sabah saat onda geliyor öğleden sonra saat dört gibi gidiyoruz. Yılda beş altı alem ancak satıyoruz. Kışın işlerimiz daha da yavaşlıyor, yazın biraz hareketleniyor. Bir anne bebeğini nasıl özenle büyütüyorsa bizde bu alemi özenle itina ile yapıyoruz. Ama işlerimiz çok kötü durumda uzun zamandır, alem ocağını bile yakmıyorum. Alemcilik mesleği bitme noktasına geldi, böyle giderse bende yakın bir zamanda dükkanımı kapatacağım” dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 6 Mart 2008 Perşembe 11:38:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?