3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

Alkol ve sigara bağımlılarına mesaj

Türkiye Yeşilay Kayseri Şube Başkanı Ertuğrul Uyanık, alkol ve sigara kullanan kişilerin bu kötü alışkanlıklardan Ramazan ayında tamamen kurtulabileceklerini söyledi. 

Şube binasında bir açıklama yapan Ertuğrul Uyanık, toplumda büyük riskler oluşturan sigara ve alkol için alınan yasal tedbirlerin hem vatandaş hem de kurum yetkilileri tarafından uygulanmasını istedi. Sigara ve alkolün insan vücudunun savunma mekanizmasını çökerttiği ve sayısız hastalığa davetiye çıkarttığını kaydeden Uyanık, ''Sigara en önemli halk sağlığı meselelerinin başında yer almaktadır. Sigara akciğer, ağız boşluğu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide, kan kanseri hastalığına, Alkol ise karaciğer ve yemek borusu kanserine yol açmaktadır. Yürürlüğe giren sigara yasası ile sigara içilen yerler kısıtlandı. Ramazan ayı sigara ve alkolü bırakmak için çok iyi bir fırsat. Yapılan araştırmalar sonucu insanların büyük bir kısmı Ramazan'da alkol almıyor. Ramazan ayı sigara bırakmak içinde iyi bir fırsattır. Gün boyu nikotin alamayan vücudumuz iftardan sonra da nikotin alam isteği giderek zayıflayacaktır. Ramazan'ın ilk günlerinde nikotinin yokluğu vücutta hissedilebilir, ancak ilerleyen günlerde bu etki yok olur'' dedi. 

İftardan sonra arka arkaya yakılan sigaraların damar sistemini alt üst ettiğine de değinen Uyanık, kalp rahatsızlığı olanlarda kalp krizine kadar varan sonuçlara zemin hazırladığını söyledi. Uyanık, bu nedenle Ramazan ayının kötü alışkanlıkları bırakmak için önemli bir fırsat olduğunu sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2008 Pazar 13:27:05
Güncelleme :31 Ağustos 2008 Pazar 18:08:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?