3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

Anılarda kalan meslek

Kayseri’de 49 yıldır bakır kalaycılığı yapan 54 yaşındaki İsmail Yeşilyurt, eskiden sayıları 600’ü bulan bakır kalaycılarının gelişen çağla birlikte bir elin parmaklarını bile geçmediğini söyledi.

Eski Sanayi’daki yarım asırdır bakırları kalaylayan Yeşilyurt, bu ve benzeri mesleklerin önceleri babadan oğula geçtiğini hatırlatarak, "Şimdi ise, teknolojinin gelişmesi bu mesleğe ilgiyi azaltıyor.

İnsanlar çocuklarını baba mesleğine yönlendirmiyorlar. Tarihi çok eskilere dayanan bakır kalaycılığı mesleği, tamamen el emeği göz nuruyla yapılır" dedi.

Yeşilyurt, bakır kalaycılığı mesleğinin unutulduğunu ve zamanla savaşını kazanamadığını belirtirken, "Eskiden ocakta ısıtılan bakır kapların kalaylama işlemleri büyük bir titizlikle yapılırdı. Tarih olarak çok eski olan bu mesleği günümüzde sürdürenlerin sayısı yok denecek kadar az" diye konuştu.

Kayseri’de bu mesleğin unutulacak noktaya gelmesine oldukça üzüldüğünü kaydeden Yeşilyurt, maddi olmasa da manevi anlamda büyük kazançlar ilde ettiğini ifade ederken, meslektaşlarıyla geçirdiği günleri ise özlemle yad ediyor.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2005 Perşembe 12:33:29
Güncelleme :21 Nisan 2005 Perşembe 14:35:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?