5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Anıta koyduğu çelenk başına düştü!

Kayseri'de '8 Mayıs Dünya Talasemi Günü' nedeniyle Talasemi ve Lösemililer Derneğince Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Tören sırasında konulan çelenk, rüzgarın etkisiyle Başkan Faruk Başdemir'in üzerine düşmesi kameralara saniye saniye yansıdı.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan törene Talesemi ve Lösemililer Derneği Başkanı Faruk Başdemir ve dernek üyeleri katıldı. Başkan Başdemir, anıta çelenk sunarak üyelere doğru döndüğü anda talihsiz kaza yaşandı. Başkan Başdemir'in üzerine düşen çelenk, kameralar tarafından saniye saniye kaydedilirken, dernek üyeleri hemen harekete geçerek, çelengi kaldırdı.

Daha sonra saygı duruşunda bulunarak, İstiklal Marşı'nı okunmasının ardından Başkan Faruk Başdemir, bir açıklama yaptı. Dünya Talasemi Günü'nü kutlayarak, hastalık hakkında bilgiler veren Başdemir, "Talasemi genetik bir kan hastalığıdır. Talasemi geni taşıyan anne, babanın evliliği ile talasemili çocuk dünyaya gelmektedir. Bu nedenle mutlaka evlilik öncesi bazı testler yapılmalıdır" dedi.
Kayseri'nin Sağlık Bakanlığı'nca riskli il olarak belirlendiğini de kaydeden Başdemir, "İlimizde her yüz kişiden dördü talasemi hastasıdır. Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen 33 riskli il içerisinde Kayseri'de yer almaktadır. Doğuştan oluşan bu kan hastalığına yakalananlar, her ay kan alarak, her gün 12 saat cihaza bağlı olarak yaşayarak ve günlük 5 değişik ilaç alarak hayatını devam ettirmektedir. Aylık 5 bin TL, yıllık 60 bin TL maddi gideriyle de devletimize ve milletimize büyük zarar vermektedir. Manevi olarak hasta yakınlarının da psikolojisini bozmaktadır" diye konuştu.

Başdemir, bir hafta boyunca açacakları stantla da vatandaşlara talasemi hakkında bilgi vererek, alınması gereken önlemleri bildireceklerini de sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2009 Cuma 16:25:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?