1
Mayıs
2024
Çarşamba
KAYSERİ

Antika kilim tamiratı tarihe karışıyor

Kayseri'de antika kilim tamiratı mesleği son demlerini yaşıyor. Sayılı kişilerin icra ettiği meslek bitme noktasına geldi.

Kayseri’de Cami Kebir Mahallesi Vezirhanın da 25 yıldır kilim tamiratı mesleğini icra eden Mustafa Kavafoğlu, son yıllarda kilim tamiratında yaşanan sorunlar ve mesleği hakkında bilgiler verdi.

Dünyanın en zor mesleklerinden birini icra ettiklerini belirten Kavafoğlu, mesleklerinin bitme noktasına geldiğini söyledi. Kavafoğlu, “Bizim meslekte en zor iş, eski bir şeyi tamir etmektir.Yeni yapmak kolaydır ama eskiyi eski şekilde tamir etmek zordur. Tamir esnasında bütün malzemeyi kendimiz temin ediyoruz. Kilimlerin renk karakterleri farklıdır, elde boyanmıştır. Tamir yaparken bu renkleri tutturmamız için renkleri analiz etmemiz gerekmektedir. Mesela kırmızının renk tonları vardır, özelliklede koyu renklerin pastelleşmesi gerekir. İplerin incelik kalınlık olarak seçilmesi de diğer bir zorluktur” şeklinde ifade etti.

Kavafoğlu, eski bir malı eski görüntüsüne kavuşturmanın zor olduğunu, kullanılan ip renklerinin tamir edilen yere uyması gerektiğini, bunun için eski malzeme kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Eskiden eski kilim bulamanın daha kolay olduğunu günümüzde ise insanların kilim yapmanın zor olması nedeniyle elde bir şey dokumak istemediklerini söyleyen Kavafoğlu, müşterilerin daha çok makine halı ve kilimlerine yöneldiğini vurguladı. Kavafoğlu, yenisi yapılmadığı için eskiyi bulmanın zor olması nedeniyle mesleklerinin günden güne bitme noktasına geldiğini belirtti.

Dünya genelinde el sanatlarının öldüğünü belirten Kavafoğlu, “Kayseri'de iş sahası olarak beş yada altı kişi bu mesleği yapıyor. Onlarda yavaş yavaş bırakıyor, yeni yapan kişilerde olmadığı için mesleğimiz son demlerini yaşıyor” diyerek serzenişte bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2007 Cumartesi 11:42:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?