4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Avans sistemine eczacılardan tepki

Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Bülent Uysal, avans sisteminin eczanelerin kapısına kilit vurulması anlamına geldiğini belirterek, "Eczanelerin üçte birine yakını kapanma tehlikesiyle karşı karşıyadır" dedi.

Kayseri Eczacılar Odası binasında bir basın toplantısı düzenleyen Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Bülent Uysal, sağlık politikaları adı altında ilaç tasarrufu yapılmasıyla hem hastaların hem de eczanelerin geleceğinin tehlikeye girdiğini ileri sürdü.

Türkiye'nin kişi başına düşen ilaç sayısı en düşük ülke olduğunu ve uygulamaların eczacıları zor durumda bıraktığını belirten Uysal, "Tasarruf önlemleriyle birlikte hastaların ilaca ulaşması engelleniyor. Biz eczacılar ise her gün değişen uygulamalar ve üzerimize binen ek yüklerle birlikte ilaç tasarrufunun bedelini ödüyoruz. Şimdi bir de 'avans' adı altında bizim hastalarımıza ulaştırdığımız ilacın yüzde 75 ile 90'ının 80 gün sonra, geri kalanının da belirsiz bir zamanda ödenmesiyle karşı karşıyayız. Çok açıktır ki avans sistemi, eczanelerin kapısına kilit vurulması demektir" dedi.

Uysal, dört yıldır ayakta durma mücadelesi verdiğini belirttiği eczanelerin üçte birine yakınının kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ileri sürerek, "Devlet serbest eczaneyi gerçek sağlık hizmeti sunucusu olarak görmüyor, tedarikçi aktörlerden biri olarak konumlandırıyor. Oysa eczaneler, yaygınlıkları ve sunduğu danışmanlık hizmetiyle sağlık sisteminin önemli bir parçasıdır" şeklinde konuştu.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilişkilere de değinen Uysal, "Bu günlerde yine Sosyal Güvenlik Kurumu ile masadayız. 31 Aralık 2008 tarihine kadar yeni bir sözleşme imzalanmazsa Sosyal Güvenlik Kurumu hak sahipleri, ilaçlarını eczanelerden alamayacak" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 17:11:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?