4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Bakan Mehdi Eker Kayseri'de

Kayser'ye gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, çiftçilere mazot ve gübre desteği ödemelerinin bugünden itibaren başladığını bildirdi.

Öğle saatlerinde karayolu ile Kayseri'ye gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, valilik önünde Kayseri Valisi Mevlüt Bilici ve protokol tarafından karşılandı. Karşılamanın ardından valiliği ziyaret eden Bakan Eker, burada gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.

Bakanlığın üst düzey bürokratları ile birlikte tarım sektörü toplantısını gerçekleştirmek üzere Kayseri'ye geldiğini belirten Bakan Eker, çiftçilere mazot ve gübre desteği ödemelerinin bugün itibarı ile başladığını belirtti.

Bakan Eker, "845 milyon YTL bugün çiftçilere ödenmeye başlandı. Bu rakam, mazot ve gübre desteklerini içermektedir. Bunun 17 milyon 845 bin YTL'sini Kayseri ilimiz oluşturuyor. Hafta sonu olmasına rağmen ödemeler devam edecek. Tüm Türkiye'de 845 milyon YTL ödenmiş olacak. Bugün başlayan ödemeyle birlikte mart sonu itibarıyla ödediğimiz 2.3 milyar YTL , Türk çiftçisine destek olarak ödediğimiz para olacaktır. Nisan ayı itibarıyla da 2007 yılına ait doğrudan gelir desteğinin birinci taksiti ödenecek, mayıs ayında yağlı tohum primleri ödenecek ve ağustos ayı itibarıyla toplam desteklerimizin 5 milyar YTL'si ödenmiş olacaktır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kuraklık söz konusu oldu. Bundan sonraki süreçte, daha verimli bir tarımsal ve hayvansal üretimi gerçekleştirecek projeler ve tedbirler alıyoruz" dedi.

Kapatma davasına ilişkin raporun tamamlanarak Anayasa Mahkemesi'ne sunulması ile ilgili görüşleri sorulan Bakan Mehdi Eker, "Anayasa Mahkemesi ile ilgili kararı duymadım. Hükümetimizin ve partimizin sözcüleri var, bununla ilgili gerekli açıklamayı yaparlar. Biz yolumuza devam ediyoruz. Türkiye'ye hizmet yolunda milletin bize verdiği emaneti sıkı sıkıya tutarak ona sahip çıkarak yolumuza devam ediyoruz. Bizim için durmak yok, yolumuza devam ediyoruz" açıklamasını yaptı.

Ekmek zammı ile ilgili olarak Türkiye'de buğday sıkıntısının olup olmadığının sorulması üzerine Eker, "Türkiye'de buğday sıkıntısı yoktur. Türkiye'nin bu sene 17,5 milyon ton buğday üretimi oldu. Türkiye'nin ihtiyacı toplam 18 milyon tondur, bunun da kalan az miktarı ithalat edilerek karşılanmıştır. Türkiye'de bu manada böyle bir sıkıntı söz konusu değildir. Ekmeğe yapılan zammın bahanesi buğday fiyatları olamaz. Çünkü ekmek üretiminde buğdayın yeri sadece 5'te 1 oranındadır. Yani ekmeğe yüzde 20 zam yapacaksanız buğdayın yüzde yüz zamlanması gerekiyor. Böyle bir şey söz konusu değildir" dedi.

Kaçak hayvancılık konusunda da ağır yaptırımlar getirdiklerini belirten Bakan Eker, "Yeni tedbirler alıyoruz. Mesela kulak küpesi uygulaması var. Onun gerektirdiği pasaportla hayvanların nakli yapılabiliyor. Bundan sonraki süreçte, kaçak hayvan yakaladığımız zaman itlaf edeceğiz. Son derece de ağır bir yaptırım ama yapacağımız başka bir şey kalmadı. Kaçakçılıkla mücadelenin en önemli yolu bu" diye konuştu.

Açıklamalarının ardından valilik şeref defterini imzalayan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'e, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici tarafından kilim hediye edildi.
Eker'in, valiliğin ardından Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'yi ziyaret edeceği belirtildi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 28 Mart 2008 Cuma 16:30:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?