4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Balık en ucuz vitamin deposu!

Taze balığın doğal vitamin kaynağı olduğu herkes tarafından bilinir. A, B3, B6 ve D vitaminleri açısından zengin vitamin deposu olan balık kış aylarında bolca tüketilmesi gereken hayvansal bir besindir.

Bilimsel araştırmalara göre B6 vitamini yönünden yetersiz beslenen kişilerin soğuğa ve açlığa daha hassas oldukları gözlenmiştir. Aynı şekilde A vitamini eksikliği büyümeyi olumsuz etkilemekte ve enfeksiyonlara karşı vücudun direncinin zayıflamasına yol açmaktadır. D vitaminsizliği ise raşitizm hastalığında önemli rol oynar. Raşitizm ise özellikle çocuklarda yemek ve sağlık düzenindeki sakatlıklar yüzünden ağır kemikleşme ve büyüme bozuklularına yol açabilmektedir.
Bu faydaları bakımından taze balığın insan vücudu için vazgeçilmez bir önem arz ettiğini belirten Karadeniz Balıkçılık yetkilisi İhsan Kurt, balığın en ucuz doğal vitamin kaynağı olduğunu söyledi.

Balığın bünyesinde sayısız vitaminlerini bulundurduğunu kaydeden Kurt, ”Taze balık A, B3, B6 ve D vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Bu vitaminler özellikle büyüme çağında olan çocuklar için vazgeçilmez önem taşımaktadır. İnsanımız bu açıdan düşündüğü zaman balık tüketimi daha da artacaktır. Bugün Türkiye’de kişi başı yıllık balık tüketimi yaklaşık 6-7 kilogramdır. Bu rakam Avrupa da en az 10 katı fazladır. Balık tüketimi bilincinin artırılması için herkesin duyarlı davranması gerekmektedir. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, balık tüketiminin artırılması için eğitici programlar ve seminerler düzenlenmelidir” dedi.

Kurt, 20 yıldan beri yürüttüğü balık satıcılığında onlarca bilimsel kitap okuduğunu ve balıklarla ilgili bilinmeyen sayısız konuyu öğrendiğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2008 Perşembe 09:24:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
okan pervan IP: 85.107.227.xxx Tarih : 28.11.2008 14:41:27

SÜPERMİŞ BRAVO!