5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Baraj ve gölde yüzmeye dikkat!

Kayseri Sivil Savunma Müdürü Saim Toker, denize göre kaldırma kuvveti düşük olan, tabanı çamurla kaplı baraj ve göllerin iyi yüzme bilmeyenler için tehlikeli olduğunu söyledi.

Açıklamalarda bulunan Kayseri Sivil Savunma Müdürü Saim Toker, yaz döneminde baraj, ırmak, göl ve göletlerde boğulma olaylarına sıkça rastlandığını söyledi. Baraj ve göllerde yüzmenin tehlikeli olduğuna dikkat çeken Toker, "Boğulan kişilerin çoğunluğu yüzmeyi iyi bildiğini zanneden kişilerdir. Suda bir-iki çırpınanlar, iyi yüzme bildiğini zannediyor. Çok iyi yüzme bilmeyenler akıntılı sularda yüzmeyi tercih etmemeli. Baraj göllerinde zaten avlanmak ve yüzmek yasak olmasına rağmen insanlarımız tarafından bu dikkate alınmıyor" dedi.

Nehir ve barajlarda akıntının yanı sıra zeminin alüvyonel toprak birikintisi olması nedeniyle ani çökmelerin olabileceğini ifade eden Toker, "Ayağınız çamura saplanabilir. Toprak kopmaları olabilir. Paniğe kapılabilirsiniz. Bu yüzden baraj gölünün kenarında dolaşmak bile tehlikelidir. Bu durumda soğukkanlılığımızı korumalıyız. Boğulma olaylarında en büyük tehlike paniğe kapılarak soğukkanlılığımızı kaybetmektir. Tatlı sularda dalgıçlar bile yüzmekte zorlanıyor. Biz, dalgıçlarımıza bile can yeleği giydiriyoruz. Çünkü bu sularda her an ne olabileceğini bilemiyorsunuz" diye konuştu.

Denize göre suyun kaldırma kuvveti düşük olan, tabanı balçık çamurla kaplı baraj ve göllerin iyi derece yüzme bilmeyenler için tehlike taşıdığının altını çizen Toker, bu nedenle serinlemek için nehir ve göllerin tercih edilmemesi gerektiğini kaydetti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2009 Cuma 17:56:59
Güncelleme :3 Temmuz 2009 Cuma 18:10:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?