4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Bartholomeos Kayseri'de

Kapadokya’da yapılacak olan Bahar Ayini’ne katılmak için Kayseri’ye gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos, Talas İlçesi’nde bulunan Aziz Vasillios Kilisesi’ni ziyaret etti. Bartholomeus, "Kapadokya’ya gelenler, burada Türk misafirperverliğinin sıcaklığı ile karşılaşacaklardır" dedi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Romanya Patriği Teoctist ile Kapadokya Bahar Ayini’ne katılmak için uçakla geldiği Kayseri’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bartholomeos, Bahar Ayini’nin bu yıl daha geniş bir katılımla gerçekleştirileceğini söyledi. Kapadokya Bölgesi’nde bulunan yerel makamların kendilerine yoğun ilgi gösterdiklerini belirten Bantholomeos, "Yerel makamların yardımları ve ilgileriyle 5 yıldan bu yana Kapadokya’ya ziyaret yapıyoruz. Geçen yıl İskenderiye ve Gürcistan patrikleri de Kapadokya ayinine katılmıştı. Bu yıl da bazı değerli konuklarımız olacak. Kapadokya’ya gelenler burada Türk misafirperverliğinin sıcaklığıyla karşılaşacaklardır. Buradan büyük bir memnuniyetle ayrılacaklarına inanıyorum" diye konuştu.
Romanya Patriği Teoctist de Türkiye ile Romanya arasında tarihi bir bağ bulunduğunu söyledi. Teoctist, "Kayseri ve Kapadokya’da yaşamış kilise pederlerinin 4 asırdan beri Romanya ile tarihi ilişkileri mevcuttur. Ortodoks Kilisesi’nin en büyük pederlerinden ve ilahiyatçılarından Aziz Vasilios’un Romanya’daki Hristiyanlarla bir ilişkisi vardır. Dünyadaki bütün ortodokslar kendi aralarında din açısından birlik teşkil etmektedirler. İstanbul Patrikhanesi asırlardan beri Romanya Partiriği’ne, ’Kayseri Kilisesi’ne Bakan’ ünvanını vermiştir. Bu tarihi bir olaydır. Tarihte ilk kez bir Romanya Patriği Kapadokya’ya gelmektedir. Romen halkı ile dostane ilişkilerde bulunan Türk milletine sevgilerimizi gönderiyorum. Yüce Allah’tan bütün dünyada barış, dostluk ve sevgiyi hakim kılmasını diliyorum" diye konuştu.

Bartholomeos ve Teoctist daha sonra Aziz Vasilios’un Kilisesi’ni ziyaret etmek için Talas İlçesi’ne gitti. Ancak kapısı kilitli olduğu için kiliseyi gezemeyen patrikler, Aziz Vasilious için dua ettiler. Çocuklara harçlık ve şeker veren Bartholomeos, vatandaşların kilisenin bahçesinden koparıp getirdiği çağlayı "Dişlerim sağlam değil" diyerek başkasına ikram etti. Bartholomeos, çocuklardan yere attığı şeker kağıtlarını da toplamalarını isteyerek çevrelerini temiz tutmaları gerektiğini söyledi. Daha sonra Bartholomeos ve Teoctist karayolu ile Kapadokya Bahar Ayini’nin yapılacağı Ürgüp İlçesi’ne geçti.

KAYSERİ-(İHA)
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2004 Çarşamba 16:33:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?