30
Nisan
2024
Salı
KAYSERİ

Başkan sanayicilere seslendi

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, dünyada hızlı bir şekilde yaşanan gelişim ve değişime paralel olarak Kayseri'nin de hızla geliştiğini ve değiştiğini söyledi. 

Kayseri Sanayi Odası'nın (KAYSO) Haziran ayı meclis toplantısına konuk olarak katılan Başkan Özhaseki, değişimi zamanında ve doğru olarak algılayanların büyük gelişme kaydettiklerini ifade ederek, "Dünya hızla değişiyor. Üstelik bu değişim de hem çok hızlı, hem de çok boyutlu. Son zamanlarda elde edilen değişim 300-500 yıla bedel ve bu değişim ekonomiden sosyal hayata, insan yaşamından şehirciliğe kadar birçok alanı kapsıyor. İşte bu değişimi zamanında ve doğru algılayanlar gelişiyor, büyüyor ve varlığını sağlama alıyor. Kulaklarını tıkayanlar, değişime kayıtsız kalanlar ise küçülüyor, dağılıyor ve yok oluyor. Şehirler de böyle. Tarihe baktığımızda bir zamanlar devletlere başkentlik yapmış şehirlerin şimdilerde ilçe konumunda olduğunu görüyoruz. Neden? O şehri yönetenler değişimi takip etmemiş, ayak uydurmamış ve şehrin gelişimi için önünü açacak projeler ortaya koymamış. Ama çok şükür Kayseri, son yüzyılın ikinci yarısında yakaladığı değişimle birlikte gelişmiş, büyümüş ve halen de büyümekte olan bir şehir. Bugün Türkiye'de Ankara, İstanbul ve İzmir gibi doğal cazibe merkezlerinin dışında on kadar şehir kendi iç dinamiklerini harekete geçirmiş ve kalkınma trendini yakalamış. Keşke bunların sayısı on değil, seksen bir olsa. Ama ne yazık ki öyle değil. İşte Kayseri'de bu gelişen, büyüyen ve değişen şehirlerin başında geliyor" dedi. 

Konuşmasında Kayseri'deki gelişim trendine etki eden faktörlere de değinen Başkan Özhaseki, en başta Kayseri'nin ticaret geleneğinin yattığını kaydederek, "Kayseri'nin bu gelişiminde tarihsel geçmişi önemli bir yer tutuyor. Bin yıllardır bu şehirde ticaret ön plana çıkmış. Fındık gibi, çay gibi veya narenciye gibi ürünlerin yetişmesine imkan tanıyan bir coğrafi yapı olmadığından alım-satım gelişmiş ve insanlar ticari hayata yönelmiş. Kültepe'de yapılan kazılarda çıkan en eski arkeolojik bulguların çek-senet ve fatura örnekleri olması da bunun en güzel göstergesi. Ticaret Kayseri'nin kültürü olmuş, genlerine işlemiş insanların. Burada bulunanların büyük çoğunluğu babasınının, dedesinin yanında yetişmiş, komşusunun veya diğer esnaf büyüklerinin telkinleriyle iş yapmıştır. O kültürü içerisine sindirmiştir. Bu da Kayseri için bir büyük avantaj olarak karşımıza çıkıyor" diye konuştu. 

Konuşmasının ardından Kayso Başkanı Mustafa Boydak tarafından Başkan Özhaseki'ye katılımlarından dolayı bir teşekkür plaketi takdim edildi.
.
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2006 Perşembe 18:14:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?