4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Bayan Sandra ortalığı karıştırdı!

Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde (EÜ) Amerika Bilgi Ofisi açılışından önce belgesel film sunumu yapan Kolombiya Üniversitesi Film Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sandra Schulberg'in Atatürk ile ilgili bazı ifadelerinin hakaret içerdiği iddiasıyla tepki gösteren öğretim görevlisi salonu terk etti.

EÜ Fen Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Konferans Salonu'nda Sandra Schulberg tarafından 'İhraç Demokrasi' ve 'Sinemanın Aracılığı: Marshall Planı' belgesel filmlerin sunumu yapıldı.

Sunumda Sandra Schulberg'in Amerika propagandası yaptığını ve Atatürk ile ilgili bazı ifadelerinin hakaret içerdiğini iddia eden Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Ertuğrul Eşel, duruma tepki gösterdi.

Sunum boyunca İngilizce konuşulmasına da tepki gösteren Eşel, ABD'nin bundan 20 yıl önce siyahları ikinci sınıf vatandaş olarak gördüğünü belirtti. Eşel, "Amerika bu özelliğiyle bize nasıl demokrasiyi öğretebilir. Amerika'nın demokrasi ihraç ettiği ülkelerin çoğunluğu bölündü. Irak ve Gürcistan gibi. Amerika kaynaklarına göre Doğu Anadolu Bölgemiz, 'Kürdistan' adı altında tanıtılmaktadır. Burada tam anlamıyla bir Amerika propagandası yapılıyor. Marshall Planı'nın amacını herkes biliyor. Herkesin iyi yaptığı şeyin satılmasıdır. Sunum çok çocuklara göreydi bence.
Amerika, yaptığı bu çalışmalarla Ortadoğu'daki imajını düzeltmek istiyor" diye konuştu.

Tepkinin ardından sunumuna devam eden Schullberg'in, Atatürk ile ilgili konuşmasına bir kez daha itiraz eden Eşel, "İngilizce konuşarak Atatürk ile ilgili yanlış ibareler kullanıyorsunuz. Türkiye'de Türkçe konuşulur. Sizin yaptığınız tamamen bir Amerika propagandası" dedi.

Konuşmacı Schulberg'i sert bir dille eleştiren Eşel, daha sonra salonu terk etti. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Eşel, ABD'li öğretim üyesinin Atatürk'e yönelik yanlış cümleler kullandığını iddia etti.

Sunumun ardından EÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ile ABD Büyükelçiliği Kültür Ateşesi Ms. Elizabeth Mckay, Amerikan Bilgi Bürosu'nun açılışını yaptı. Keleştemur ve Mckay, daha sonra büroyu gezerek, ABD Büyükelçiliği'nin Fen-Edebiyat Fakültesi'ne yaptıracağı anında dijital tercüme sistemi için sözleşme imzaladı. Burada, konferanstaki gerginliği değerlendiren Keleştemur, etkinliğe katılamadığını belirterek, "Kimse Atatürk hakkında böyle konuşamaz, hakkı yoktur. Hele hele bu eğitim kurumlarında böyle bir şey yapılamaz" ifadelerini kullandı.

Eşel'in iddialara cevap veren Sandra Schulberg ise, "Tarihte ileriye doğru gittikçe bir takım şeyler kazanıyoruz. Ama aynı zamanda bir takım şeyler kaybediyoruz. Benim söylemek istediğim buydu. Atatürk çok büyük bir lider, onun hakkında bu tür ifadeler kullanmadım" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2008 Pazartesi 22:12:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?