3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

Bugün Dünya Özürlüler Günü

Dünya Özürlüler Günü Kayseri'de düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Anadolu Sakatlar Derneği Genel Başkanı Osman Kılıç, engellilerin en büyük sorununun eğitim ve istihdam olduğunu söyledi.

SHÇEK'e bağlı kurumlar ile Anadolu Sakatlar Derneği ve 6 Nokta Körler Derneği üyeleri, Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk koyarak saygı duruşunda bulundular.

İstiklal Marşı'nı okunmasının ardından bir açıklama yapan Anadolu Sakatlar Derneği Genel Başkanı Osman Kılıç, engelleri aşmak için önce zihinleri aşmak gerektiğini söyledi.

Zihinleri açmak için iyi bir eğitim vermek gerektiğini ifade eden Kılıç, iyi bir eğitim alan toplumda sorun diye bir şeyin kalmayacağını söyledi. Engellilerin en büyük sorununun eğitim ve istihdam olduğunu vurgulayan Kılıç, "Bu konuda herkese önemli görevler düşmektedir. Fiziksel yetersizliği olan, ancak kendini zihnen geliştiren engelliler toplum içinde bir artı olacak, potansiyel üretici konumuna gelecektir" dedi

Anadolu Sakatlar Derneği olarak engellilerin sıkıntılarına çözüm üretebilmek amacıyla birçok projeye imza attıklarını da dile getiren Kılıç, engellilerin sorunlarını azaltmak için hizmet etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

İşitme Engelliler Kayseri İl Temsilci Muharrem Arslan ise, öğrencileriyle el işaretleri ve ağız okuma yolu ile anlaştıklarını söyledi. Aslan, İşitme Engelliler Kayseri İl Temsilciliği görevine geldiği günden bugüne kadar engelli vatandaşları topluma kazandırmaya çalıştığını belirterek, “İşaret dilini konuşmasını öğrenmeyince işitme engellilerin içine giremezsiniz. İşaret dilini öğrendikten sonra öğrencilerimle mimikler ve işaret yolu ile anlaşmaya başladım. Bu durum hem beni hem çocukları çok mutlu etti. Bu tür faaliyetlerle evde oturan çocuklarımızı dışarıya çıkararak toplumla iç içe olmasını sağlıyoruz. Böylelikle çocuklarımızı hem topluma kazandırmış oluyor hem de onlara kültürümüzü tanıtmış oluyoruz. 3 aylık bir çalışma sonucu halk oyunları ekibimizi kurduk ve haftada 2 saatlik bir çalışma yapıyoruz. Şu anda öğrencilerimiz Kars, Urfa, Diyarbakır, Malatya ve Hatay yörelerine ait halk oyunlarını oynayabiliyorlar'' diye konuştu.

Arslan, ayrıca öğrencilerinin Türkiye geneli yapılacak olan folklar yarışmalarına hazır olduğunu da sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından 80. Yıl İşitme Engelliler İlköğretim Okulu öğrencilerinin halk oyunları gösterisi beğeniyle izlendi. İşitme engelli öğrencilerin foklar gösterisini Atatürk Anıtı'nın yanına oturarak izleyen Hafize Serçe isimli engelli annesi ise dikkat çekti.

80.Yıl işitme Engelliler Folklor ekibinin 5 Aralık Cuma günü Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nda bir gösterilerinin olduğu belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 13:35:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?