4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Büyükelçiden Özhaseki'ye ziyaret

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'yi makamında ziyaret etti.

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere bugün Kayseri'ye gelen Büyükelçi Gabby Levy, ilk olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'yi makamında ziyaret etti.

Özhaseki, Kayseri'nin hizmete girecek olan yatırım ve projelerle birlikte etrafındaki şehirler kadar, ülkeler için de cazibe merkezi haline geleceğini söyleyerek, "Kayseri, son birkaç yıldır ilgi odağı haline geldi. Tarihinde ilk defa Cumhurbaşkanı ağırladı, sık sık da büyükelçiler, yabancı diplomatlar Kayseri'ye geliyor. Bana göre Türkiye'yi
tanımanın en güzel yolu, Anadolu'nun ortasındaki şehri tanımaktan geçiyor. Kayseri, ekonomik yönden, sosyal ve kültürel yönden Türkiye ortalamasını veren bir şehir. Yahudi toplumu için Türkiye belki çok yabancı bir ülke değil. Geçmişten günümüze kadar bu topraklarda yaşamış ve halen de yaşayan Museviler var. Ama özellikle AB ülkelerinden temsilciler, uç nokta olan Antalya'ya ya da Diyarbakır'a giderek ülkemizi tanımaya çalışıyorlar. Kayseri, Türkiye'nin ilerleyen, gelişen şehirlerinin başında geliyor.

Önümüzdeki yıllarda devreye girecek olan büyük projelerle çok daha iyi bir noktaya gelecek. Özellikle Erciyes Kış Turizm Merkezi projemiz İsrailli turistler için önemli bir yatırım olacak. Ortadoğu coğrafyası iyi bir potansiyele sahip. Projenin hizmete girmesinden sonra çevre ülkelerle birlikte İsrail'e yönelik tanıtım çalışmalarımız olacak. Sayın Büyükelçi ile de işin ilk adımını atmış olduk" dedi.

İsrail Büyükelçisi Gabby Levy de konuşmasında, Yahudi toplumunun Osmanlı topraklarında huzur içinde yaşadığına dikkat çekti. Gabby Levy, "500 yıl önce İspanya'dan göçe zorlanan ailelerin arasında benim atalarım da yer alıyordu. Osmanlı bize, dünyada eşi bulunmayan bir tarzda iyi yaklaşım gösterdi, herhangi bir ayrım görmedik. Bu bizim için çok anlamlıdır. Ben İzmir Bergama'da doğdum, çocukluğum buralarda geçti. Sonra ailem 1949 yılında İsrail'e göç etti. Bunun sebebi çevremizde gördüğümüz baskı ya da kötü muamele değildi, ideolojik sebeplerden dolayı göç etmiştik. O dönemde İsrail'de çocuklar arasında, sadece Türkiye'den gelen çocuklar çok iyi şartlarda yaşadıklarını anlatıyorlardı. Avrupa'dan ve değişik yerlerden gelen çocuklar yaşadıkları sıkıntıları, kötü muameleleri konuşuyorlardı. Bu o kadar etkileyiciydi ki, oralardan gelen malları bile kullanmıyorduk, tüketmiyorduk" diye konuştu.

Konuşmasında Kayseri'yi tanımaya geldiğini ifade eden Büyükelçi Levy, Erciyes Projesi'nin iyi bir tanıtım ve uygun turizm paketleri çerçevesinde İsrail'de büyük yankı uyandıracağını ifade etti. Gabby Levy, "Nüfusumuzun yüzde 7-8'i her yıl Türkiye'ye tatile gelir. Kışın kaymak için Avrupa'ya giderler. Kayseri bize çok daha yakın. Kapadokya ile birlikte uygun bir tanıtım paketi hazırlanırsa Kayseri bizim için iyi bir kış turizm merkezi olur" dedi.

Türkiye'yi Ankara ve İstanbul'dan tanımaya çalışan diplomatların hata yaptığına da değinen Büyükelçi Levy, Anadolu coğrafyasında büyük potansiyellerin bulunduğunu ve Kayseri'nin de bunlardan bir tanesi olduğunu söyledi. Büyükelçi Levy, ceketinin cebinden çıkardığı siyah-beyaz çocukluk fotoğraflarını da Başkan Özhaseki'ye gösterdi. Başındaki fesi ile Osmanlı kıyafeti içindeki dedesinin yanında vermiş olduğu pozun yanı sıra bir resmi bayramda çekilen okul fotoğrafını da gösteren Büyükelçi Levy, Türkiye'nin kendisi için ayrı bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Ziyaretin sonunda Başkan Özhaseki, günün anısına Büyükelçi Levy'ye döner kümbet maketi hediye etti.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 14:15:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?