5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Büyükşehir tarihi mirasa sahip çıktı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından derlenerek, Kayseri kültür dünyasına kazandırılan kitaplar düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Büyükşehir Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, hazırlanan kitapların yazarları Prof. Dr. Mehmet İnbaşı, Prof. Dr. Refet İnanç, Prof. Dr. Mesut Elibüyük, Yrd. Doç. Dr. Özen Tok, Seyit Ali Kahraman, Denetim Kurulu Üyesi Mehmet Çayırdağ, belediye yöneticileri, Kayseri'nin eğitim, kültür-sanat ve basın camiasının önde gelen simaları ile çok sayıda vatandaş katıldı. Toplantıda söz alan Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı ve Kitap Hazırlama Denetim Kurulu Üyesi Mehmet Çayırdağ, hazırladıkları eserlerin Kayseri tarihine ışık tutması bakımından önemine değinerek, "Artık bundan sonra hiç kimse bu eserleri incelemeden Kayseri tarihi hakkında yazıp çizemeyecek" dedi.

Prof. Dr. Mehmet İnbaşı ise, pek çok alanda bir ilke imza atan Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin yine bir ilke imza atarak bu eserlerin hazırlanmasında kendilerine destek olduğunu söyledi. İnbaşı, “Tapu Tahrir Defterleri'nde sadece tapu kayıtları tutulmuyor. Dönemin nüfus ve ekonomik yapısının yanı sıra askerlik kayıtları da bu defterlerde yer alıyor. Verdiği destekten dolayı Başkan Mehmet Özhaseki'ye çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de, doğup büyüdüğü şehri sevmesinin insanın fıtratında olan bir özellik olduğunu belirterek, "Önemli olan insanın doğup büyüdüğü şehre katkıda bulunması. Bizden önce gelenlerin yaptıkları ile övünürken, bizden sonra gelenlerin de bizleri hayırla yad edeceği eserler ortaya koymanın gayreti içindeyiz" dedi.

Yaklaşık 15 yıldır Kayseri'de belediye başkanlığı yaptığını hatırlatan Başkan Özhaseki, Kayseri'nin sağlık, spor, eğitim, sanayi ve ticaret alanında öne çıktığını ve adını duyurduğunun altını çizerek, "Kayseri kültür ve sanatta da bir merkez olacak. Eğer bunu sağlayamazsak şimdiye kadar yaptığımız diğer işlerin bir kanadı eksik kalır. Hazırladığımız bu kitaplarla, bundan öncekilerde olduğu gibi kendi değerlerimize sahip çıkma konusunda üzerimize düşeni yapmaya, tarihi mirasımıza sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bundan sonra da bu iş devam edecek" şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanarak tanıtımı yapılan kitaplar ve yazarları ise şu şekilde:

“Tapu-Tahrir Defteri Prof. Dr. Mehmet İnbaşı, 11 ciltten oluşan Kayseri İli Tahrir Defterleri Prof. Dr. Refet İnanç, Prof. Dr. Mesut Elibüyük, Kayseri Sancağı Timarları Seyit Ali Kahraman, Karaman Vilayeti Vakıfları Seyit Ali Kahraman ve Erciyes Gazetesi derlemeleri Prof. Dr. Ali Aktan, Yrd. Doç. Dr. Özen Tok.”
 

İHA
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2009 Cumartesi 10:22:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?