3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

Çağın hastalığı 'obezite'

Özel Tekden Hastanesi Çocuk Sağlığı Uzman Dr. Selmin Köklü, obezite hastalığının temelinin bebeklik döneminde atıldığını, çocukların ergenlik dönemlerinde dengesiz beslenmesi ile uzun süre hareketsiz kalmalarının obeziteyi arttırdığını bildirdi.

Çocuklarda yaşa ve boya göre ortalama değerlerin üzerinde bir ağırlığa sahip olmalarının şişmanlığın bir belirtisi olduğunu ifade eden Özel Tekden Hastanesi Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Selmin Köklü, genetik faktörlerin başta olmak üzere ailede şişmanlığa yatkınlık varsa, çocukta da ileride obozite olma ihtimalini fazla olduğunu söyledi.

Çağın hastalığı olarak nitelenen obezitenin özellikle çocukların çok fazla televizyon, bilgisayar karşısında kalması, uzun süre ders çalışması sonucu hareketsiz kalmasının çocuklarda yeme alışkanlığını artırdığını vurgulayan Köklü, bu durumlarda hareketsiz kalan çocukların fazla yağlı, kalorili gıdaları tükettikleri için obeziteye yatkınlıklarının arttığını belirtti.

“OBEZİTENİN TEMELİ BEBEKLİK DÖNEMİNDE ATILIYOR”

Obezitenin temelinin bebeklik döneminde atıldığına değinen Dr. Köklü, düşük ağırlıklı ve yüksek ağırlıklı doğan bebeklerde de obezitenin görülebileceğine değindi.

Köklü, “Anne sütü ile beslenme obeziteyi büyük oranda azaltıyor. Bunun yanında çocukların mama ile beslenmesi erken dönemde ek gıdalar ile tanışması, obezite riskini yükseltiyor. Özellikle çocukların okul çağında sınav stresi, psikolojik problemleri, ergenlik dönemlerinde yaşadığı sorunları, çevresel faktörler nedeni ile çocuk çok yeme alışkanlığı kazanıyor. Özellikle ayaküstü çok kısa sürede yenilen yiyecekler ile lokmaların çiğnemeden hızlı bir şekilde tüketilmesi, obezite riskini arttırmaktadır” dedi.

Obezite tedavisinin öncelikle diyet ve egzersiz olduğunu söyleyen Köklü, çocuğun büyümesi ve enerji gereksinimine bağlı olarak ilaç tedavisinin sadece erişkinlerde kullanılmakta olduğunu, çocuğun egzersiz ve diyet programı özel olarak hazırlanıp uygulandığını söyledi.

.
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2008 Pazartesi 14:02:18
Güncelleme :21 Nisan 2008 Pazartesi 14:06:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?