4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Çalışma Bakanı Çelik Kayseri'de

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, gelişim ve büyümeden bahsedebilmenin ancak taleplerle orantılı olduğunu belirterek, "Talepler kesildiği an büyüme ve gelişme yoktur" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü tarafından Toyota Kaşıkla Restoran'da verilen iftar yemeğine katılmak üzere kente geldi. Yemekte bir konuşma yapan OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, sanayiciler olarak bürokratlardan beklentilerinin olduğunu söyledi.

Bürokratlar tarafından potansiyel suçlu olarak görülüp sanık sandalyesine adeta oturtulduklarını ifade eden Hasyüncü, "Bürokratlar bizleri bu ülkenin bir lokomotifi olarak görsünler. Müfettiş arkadaşlar, sanayicileri sanık sandalyesine oturtarak kendilerini de savcı konumuna koymasınlar. Bizlerin bürokratlardan beklentileri bunlar" dedi.

Daha sonra kürsüye çıkan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ekonomik sorunların yaşlandığı bir ortamda iftar sofrasında bir araya geldiklerini söyledi.

Kayseri'ye gelir gelmez sanayicilerin sorunlarını aktarmaya başladığını ifade eden Çelik, "Dert çok, problem çok. İyi ki problemler, sorunlar var. Sorunlar bittiği an hayatın anlamı kalmıyor. Sorunlarla mücadele etmek gerekir. Taleplerin bitmemesini temenni ediyoruz. Çünkü gelişim ve büyümeden bahsedebilmek, ancak taleplerle orantılıdır. Talepler kesildiği an büyüme ve gelişme yoktur. Bu taleplerin ve toplantıların çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum. OSB'de asgari işçilik maliyetleriyle ilgili bahsettiler. Bu konuyla ilgili Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bünyesindeki çalışmalar sona erdiğini söylediler. Sorunun benim bakanlığımda olduğunu da söylediler. Ben sorunların düşmanıyım. Eğer böyle bir şey varsa, bir hafta içerisinde halledeceğimi ifade ettim. Benim 4-5 yıldır ilgilendiğim serbest bölgelerle ilgili masada otururken talep geldi. 2008 sonu itibariyle serbest bölgeler bitmek tükenmek üzere dediler. Bunun anlamını iyi biliyoruz, çünkü siz sanayicilerimizin içerisindeyiz. İlgili yasal düzenlemeleri bu yılın içerisinde çıkaracağız'' dedi.

Çalışma hayatındaki sorunlara da değinen Bakan Çelik, bu sorunları izole etmek için çok ciddi düzenlememler gerçekleştirdiklerini söyledi. Çelik, "Çeşitli kaynaklardan çıkan sorunlar var. Ama sorunu tespit etmek gerekiyor. Bugün bize anlatıldığı ve benim ilk defa Kayseri'de şahit olduğum hususta böyle sanal sendika faaliyetlerle işyerini adeta batırmaya yönelik bazı oyunların sergilendiği önemli şeyler ifade edildi. Arkadaşlara gerekli talimatları verdim. Bununla ilgili sağlıklı bilgiler alır almaz iş alemini yok etmeye dönük bu faaliyetlere kesinlikle müsaade etmemiz söz konusu değil. Kaldı ki biz çalışma hayatında katılımcılığı, sendikal faaliyetleri, örgütlenmeyi çok önemsiyoruz. Biz örgütlenmenin önündeki taşları kaldırmaya çalışırken, örgütlenme var olma sebebi olan iş yerini kapattırmaya çalışıyorsa, olmaz olsun böyle bir örgütlenme deriz. Gerekli tedbirlerimizi alacağız" şeklinde konuştu.

Kıdem tazminatı konusuna da değinen Bakan Çelik, bu konuda defalarca fikir beyan etmelerine rağmen, kıdem tazminatının bir hak ise tüm Türkiye'yi kapsaması gerektiğini kaydetti. Çelik, "Birçok işverenimiz, yani şahit olduğumuz şu ifade 11 ay çalıştırıldıktan sonra kıdem tazminatı yükünden kurtulmak için 12. ay çıkış yapar. Birinci ayda işçiyi tekrar başlatır. Böylece kıdem tazminatından kurtulur. Bu davranıştan sanayicimizde mağdur, işçi kardeşimiz de. Yani hak elde edemeyen işveren ve işçimizi kurtarmamız gerekiyor. Yani bir formülde bunu halletmemiz gerekiyor" dedi.

Sosyal Güvenlik Reformu'nu TBMM'den geçirdiklerini de kaydeden Bakan Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"1 Ekim itibariyle bu yasa SSK, BAĞ-KUR, emekli sandığını tek çatı altında toplayan tüm vatandaşları eşit gören ve aralarında eşitsizlikleri ortadan kaldıran yasal düzenleme yürürlüğe girecek. Karşımıza çıkıp bize bazıları binci sınıf vatandaş, ikinci sınıf vatandaş, üçüncü sınıf vatandaş olduğu sistemi met ediyorlar. Ne yaptınız diyorlar. Ne yaptık biliyor musunuz? Bir ay prim yatıran herkes sağlıktan istifade edebildi. Çünkü herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Birde söylüyorlar mezarda emeklilik getirdiler. Bunların hepsi hikaye, artık biz hangi dünyada yaşıyoruz. Dünyaya entegre olmuş bir Türkiye'de yaşıyoruz, gerçekleri görmemiz gerekir. Bu ülkede 2 milyon 135 vatandaşımız 38 ile 42 yaşı arasında emekli olmuş ve şuan kayıt dışı olarak çalışmaya devam ediyor. 2 milyon 290 bin vatandaşımızda bana iş bulun diyor. O genç yaşta emekli olan vatandaşlarımızın çocukları da bizde iş bekliyor. Dünyanın neresinde böyle bir uygulama var. Eğer biz zamanında bu hatayı yapmamış olsaydık şimdi 2 milyon 290 insanımız iş bulacaktı ki işsizlik çok aşağıda olacaktı. Yanlış politikalar farklı alanlara yanlışlar getirmiş. Finansman sahasına getirmiş. 1991 yılında açığı olmayan, artısı olan Sosyal Güvenlik Sistemimiz 1991'den sonra açık vermiş, 16 yılda 850 bin katrilyon lira sosyal güvenliğe para aktarmışız."

Nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için 300 triyon lira kaynak seferber ettiklerini ifade eden Bakan Çelik, "300 trilyon İŞ-KUR'a tahsis edilmiştir. Bir taraftan meslek öğreteceğiz, bir taraftan yarı asgari ücret ile kursiyerlere ücret vereceğiz. 1,5 yıl Türkiye içeride çok ciddi zaman kaybetti. Bunu bizim daha farklı şekilde değerlendirmememiz gerekiyordu. 2001'den bugüne finans, kamu ve reel sektörde aldığımız tedbirler, bizi sağlam ve dirençli kılıyor. Bu küresel dalgalanma karşısında reel sektörümüzde kamu maliyesiyle duruyoruz ve finans sektöründe yaptığımız reformla duruyoruz. Küresel dalgalanma bizi de vuruyor. Bir kürsel dalgalanma var, bu riskleri taşıdığı gibi fırsatları da taşıyor. Bunu nasıl fırsatlara dönüştüreceğiz bunlar programlarımızda belirli. Özel sektörün önünün açılması ile ilgili önemli çalışmalarımız var. Bu çalışmaları 2009'a bırakmayacağız. Kamu yatırımlarını da çalışmalarımızla halletmeye çalışıyoruz" dedi.

İftar yemeğine Vali Mevlüt Bilici, AK Parti Kayseri milletvekilleri Mustafa Elitaş, Taner Yıldız, Ahmet Öksüzkaya, Yaşar Karayel, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, kamu kuruluşlarının temsilcileriyle çok sayıda işadamı katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2008 Perşembe 10:29:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?