4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Çandar'a Doğu Türkistanlılardan tepki

Gazeteci Yazar Cengiz Çandar’ın yaptığı bir konuşmada Doğu Türkistan hakkındaki imalı sözleri Kayseri’de yaşayan Doğu Türkistanlıların tepkisine neden oldu.

Abant Platformu adlı toplantıda konuşan Gazeteci Yazar Cengiz Çandar’ın Kürtlerle ilgili konuların tartışıldığı ortamda Doğu Türkistan’a yaptığı geziyi anlatması ve oradaki izlenimlerini aktarması sırasında yaptığı imalı konuşmalar tepki gördü.

Doğu Türkistanlı Gazeteci Yazar Mehmet Emin Batur, Çandar’ın konuşmasını esefle karşıladığını belirterek, “Türkiye’nin ve Türk milletinin kanayan yarası olan toplumsal bir hadiseye Çin’i ve Çin işgali altında bulunan Doğu Türkistan’ı örnek göstermiş olması bizleri son derece üzmüştür” dedi. Batur açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Çandar, kendi ifadesine göre geçen hafta içinde hangi tür bir ihtiyaçtan ve hangi davet üzerine gittiğini açıklamadığı bir şekilde Çin’e ve Çin işgali altıdaki Doğu Türkistan’a gittiğini ve buradaki levhaların üzerinde hem Çin’ce ve hem de Uygurca yazıların yer aldığından söz etmiş. Uygur lokantalarından birinde de yemek yemiş. Ve ardından da ekliyor: ‘Türkiye’de Kürt mutfağı yazan bir levha olsa yada iki ayrı levha uygulaması olsa nasıl karşılanır. Bunu siz takdir edin’ Çandar galiba, hayranlık duyduğu Mao’nun 1949 yılında milyonlarca Müslüman Türk’ü katlederek ezeli ve ebedi Türk yurdu olan Doğu Türkistan’ı işgal ettiğini eski bir Mao yakınlık duyarı olması sebebiyle görmezlikten geliyor. Doğu Türkistan’ın haklı olan davasını yaptığı bu imalarla bazı gruplarla aynı kefeye koyması doğru değil” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2008 Pazar 16:55:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?