4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Çelik kapı imalatçılarını kriz etkiledi

Kayseri Külça Çelik Kapı Limited Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi ve çelik kapı imalatçısı Ahmet Külahçıoğlu, çelik kapı imalatçılarının eski günlerini artık mumla arayacağını söyledi.

1992 yılında sektöre adım attıklarını ifade eden Külahçıoğlu, son dönemde dünya genelinde yaşanan küresel mali krizin çelik kapı imalatçılarını olumsuz yönde etkilediğini kaydetti. Kriz kelimesinin 1995 yılından beri Türkiye'nin gündeminde kaldığını vurgulayan Külahçıoğlu, değişen şartlarda çelik kapı imalatçısının artık maliyet hesaplamak zorunda kaldığının altını çizdi.

Külahçıoğlu, “1995 yılından 2007 yılına kadar her firma, 'işlerimiz kötü', 'battık' ifadelerini klasik cümle gibi duyardık. Benim şahsi görüşüme göre 1985-1995 yılları arasında üreticiler yüzde yüze varan çok büyük karlar elde etti. Zaman ilerledikçe, üreticilerin sayısı çoğaldıkça, rekabet ortamı oluşmaya başladı. Üreticiler maliyet hesaplamaya ve eski karlarındaki düşüşü araştırmaya başladı. Eskiden şimdiki gibi değildi, 100 liraya mal edilen bir çelik kapıyı imalatçı 200 liraya satıyordu. Hiç maliyet hesabı yapma ihtiyacı duymuyordu. Ama günümüzde maliyet hesabını yapmayan üretici ayakta kalamaz ve şirketini iflasın eşiğine getirir. Şu anda kar oranları yüzde 10-15'lere kadar düştü. Üreticide zamanla gerçeği gördü. İmalatçılar gerçeği görünce ağlamaya ve yakınmaya başladı. Krizden dolayı kendi işlerinin kötüye gittiğine inanmaya başladılar. Ama o kadar yakınıyorlardı ki, bugün hangi fabrikanın önüne giderseniz gidin kapıda 'işçi alınacaktır' yazısını görüyorsunuz. Tamam belki piyasalardaki sıkıntılı dönem imalatçıyı etkilemiştir, ama bence çoğu firmanın bu ağlaması sunidir. 2008 yılı başından günümüze kadar firmalarda bir küçülme, daralma yaşanıyor. 2007 yılına kadar firmaların ağlaması gerçek dışı, 2008 yılından sonra başlayan ağlamalar ise gerçeği yansıtıyor. Üreticilerin ağlaması gerçeği yansıtsaydı, 1995 yılından 2008 yılına kadar yüzlerce imalatçı kapısına kilidi vurmak zorunda kalırdı. Tabiri caiz ise 2008 yılı başlarına kadar dökülen yaşlar timsah gözyaşlarıydı. 2008 yılının başından Kasım ayına kadar ağlayanlar ise gerçekten ekonomik gelişmelerden olumsuz etkilenen ve sıkıntı içerisinde olan firmalardır. Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde 2007 yılından önce kiralık işyeri sayısında bir artış yoktu. 2008 yılından itibaren kiralık işyeri yazısı gördüğünüz fabrikaların sayılarında artış oldu. İmalatçılar kendi alanında daralmaya başladı. İnsanın işi kötüyse yanında çalışan işçisini işten çıkarır. Olabildiğince stokunu eritmeye çalışır. Üretimi düşürür” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 10:31:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?