5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Çiftçi zor durumda

Sütten para kazanamayan çiftçilerin hayvanlarını sattığını veya kestiğini söyleyen Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Şaban Ünlü, "Yurt dışından doğuracak hayvan ithalatı yapılmazsa Türkiye'de aşırı derecede et darlığı yaşanacak" dedi.

KTB Başkanı Şaban Ünlü, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, önümüzdeki yıllarda Türkiye'de et darlığı yaşanacağının altını çizerek yetkililerin bir an önce önlem almasını istedi.

Ünlü, "Süt 40 ile 50 kuruş arasında satılıyor. Aldığı sütteki para hayvanın yem ihtiyacını karşılamadığı için danayı kestirdi ve erken dana kesimi yapıldı. Normalde inekteki süt verimi düştüğü zaman kesim yapılması gerekiyor. Çiftçi ise sütten para kazanamadığından ineğini, danasını kestirdi. Benim gördüğüm Türkiye'de doğuracak hayvan azaldığı için hayvan sayısında müthiş bir azalma var. Bunun için bir an önce dışarıdan doğuracak hayvan ithal edilmesi gerekiyor. Yurt dışından canlı hayvan ve et ithalatının yasak olduğunu biliyoruz fakat, 'Et ithal edilmesin, canlı dişi hayvan ithal edilsin' diyoruz. Yoksa Türkiye'de aşırı et darlığı yaşanacak" şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz sene Kurban Bayramı'nda 200-300 TL'den satılan koyunun fiyatının bu sene 700 TL'ye kadar yükselebileceğini kaydeden Ünlü, "Besici para kazanamadığı için hayvanını kestirdi, 10 tane mal varsa 5 taneye düştü. Ramazanda et tüketimi yapıldı. Okul açıldı, bir daha et tüketimi oldu. Arkasından Kurban Bayramı geliyor. Bu sıkıntılar birleştirilince hayvan sayısında azalma olacağı için kurbanlıklar da yetişmeyebilir" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2009 Pazar 13:13:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ESLCUK GÜNDÜZ IP: 217.227.197.xxx Tarih : 27.09.2009 21:36:53

TÜRKIYEDE KIMLER ZOR DURUMDA DEGILKI,ZENGINLER HARIC HERKES ZOR DURUMDA ÖZELLIKLEDE CIFTCILER,CIFTCILER ÜRÜNLERINI HIC BIR ZAMAN DEGERININ ÜZERINE SATMADILAR;HALBUKI ETIN KILOSU YIRMI ILE YIRMIBES LIRA ARASINDA SATILIYOR KÖYLÜLERIMIZIN COGU HAYVAN YETISTIRMELIDIR AMA HAYVAN YETISTIRMEK COK ZOR BIRDE KEPEK KÜSPE  GIBI HAYVAN YIYECEKLERI COK PAHALI O YÜZDEN INSANLAR HAYVANCILIK YAPMAK ISTEMIYORLAR.DEVLET HER ZAMAN CIFTCIYE  KONTROLLU DESTEK VERMELIDIR.BELKI O ZAMAN BÖYLE SIKINTILAR ORTAYA CIKMAZ