4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Çiftçiler gübre fiyatlarından sıkıntılı

Kayseri Ziraat Odası İl Başkanı Emin Yılmaz, 2008 yılının çiftçiler için sıkıntılı geçtiğini belirterek, gübre fiyatlarının pahalı olmasından yakındı.

Kayseri Ziraat Odası Başkanı Emin Yılmaz, gübre fiyatlarının çok pahalı olduğunu kaydederek, çiftçilerin ekim yaparken gübre kullanmadığının altını çizdi. 2008 yılının çiftçiler için çok sıkıntılı geçtiğini ve sıkıntıların halen devam ettiğini ifade eden Yılmaz, "Gübre ve su pahalı. Yazın sulama yapılamadı. Çiftçinin faturalarının ödeme günü geldi ödeme yapılmıyor. Kaldırdıkları mahsuller yaptıkları masraflara yetmedi. Çiftçiler açık verdi ve icralık oldu. Yani çiftçinin durumu genel olarak sıkıntılıydı" dedi.

“2007 YILINDA AYÇİÇEĞİ KAZANDIRDI”

Çiftçilerin bu sene yüzünün sadece ayçiçeğinden güldüğünü belirten Yılmaz, "Ayçiçeği mahsulünü ekenler bu sene 1-2 ay iyi sattılar. Ayçiçeği dışında hiçbir mahsul para etmedi ve satılmadı" şeklinde konuştu.

2009 yılı için umutlarını yitirmediklerini ifade eden Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz 2006 yılında bir kilo gübre almak için 2 kilo arpa satardık. Bugünde 2 kilo arpa satıp bir kilo gübre almak istiyoruz. Sıkıntı buradan kaynaklanıyor. 5 kilo arpa satacaksınız bir kilo gübre alacaksınız. Çiftçinin bunu yapacak gücü olmadığından tarlasını gübresiz ekiyor. Sulama sıkıntısı var. Su, yüzde 200'nin üzerinde zamlandı. Yakıt pahalı. Çiftçinin burada elini kesiyorlar sonra verim bekliyorlar"

Çiftçilik yapan Ali Yıldız ise, 2008 yılında çok fazla sıkıntı ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "Geçen sene bir kilo gübreyi 79 YKR' ye alıyorduk. Bu sene gübre almak için kooperatife bile gidemedim” ifadelerini kullandı

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 17:46:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
seyıt mehmet inci IP: 88.228.231.xxx Tarih : 31.10.2008 14:18:20

hani atatürk ün bir sözü vardı köylü milletin efendisidir efendilik atatürkle beraber öldü başımız sağolsun çifççi artık kendi karnını doyuramıyor kaldıki millete üretim yapsın neyle hangi GÜPRE HANGİ MAZOT HANGİ PARAYLA ÇİFÇİ Yİ DÜŞÜNEN HİÇ YOK çifçilerimizi biraz düşünelim bu böyle devam edemez yardımlarınız için şimdiden teşekür ediyorum tüm çifçilerimiz adına