5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Çiftçiler yardım bekliyor

Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde etkili olan dolu yaşının ardından mahsulleri zarar gören çiftçiler, yetkililerden yardım istedi.

Geçen hafta aniden bastıran dolu yağışı sonucu arpa, buğday ve ayçiçeği ekili tarlalarla domates, biber, salatalık ve marul alanları zarar görmüştü. Bir yıllık emeklerinin dolu yağışıyla birlikte heba olması çiftçileri kara kara düşündürüyor. Her gün mahalle konağında toplanarak 'Bu zararın altından nasıl kalkarız' diye düşündüklerini ifade eden çiftçilerden Salih Çapan, geçen hafta yağan dolu sonucu ekinlerin talaş haline geldiğini söyledi.

Olgunlaşmaya yüz tutmuş olan başakların kırılıp yere döküldüğünü
de ifade eden Çapan, Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin Kemer Mahallesi'nde yaptıkları incelemede, yüzde 80 zarar tespit ettiğini kaydetti.

Çapan, "Dolunun büyük olması sonucu bütün başaklar kırıldı. Yaklaşık zarar gören 30 bin metrekarelik alandaki başaklar biçilemez hale geldi. Buraya biçer döver getirsek masrafını kurtarmaz. Her şeyimizi veresiye aldığımız için mağdur olduk" dedi.

Dadağı Mahallesi sakinlerinden İbrahim Unsur ise, iki yıldır başakların kuraklık nedeniyle yandığını belirterek, bu yılda doluyla kırılması sonucu hasat yapamayacaklarını söyledi. Tüm masraflarını hasada göre ayarladıklarını kaydeden Unsur, "Mazotu, gübreyi, tohumu veresiye aldık. Bize veresiye verenlerde hasatta almak karşılığı veriyor. Bu sezon dolu nedeniyle hasat yapamayacağız. Her şeyimizi bu hasada bağlamıştık. Başka bir yerden gelirimiz yok. Devletimizin bu halimizi görmesini istiyor ve bize destek vermelerini bekliyoruz. Şuan cebimizde şehir merkezine inecek para dahi yok" diye konuştu.

Dadağı, Ebiç ve Kemer mahallerinde yaklaşık 30 bin metrekarelik alanda tahminen 4 milyonluk zarar olduğunu ifade eden köylüler, devletin kendilerine destek vermesini istedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2009 Cumartesi 12:35:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?