4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Çiftçilere anız uyarısı

Ziraat Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Aydın Çalışkan, yaz aylarında artan anız yangınlarının ekolojik dengeyi bozarak küresel ısınmayı tetiklediğini söyledi.


Ziraat Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Aydın Çalışkan, Haziran ile Eylül ayları arasında bazı çiftçilerin tarlalarında bulunan anızları yakmalarının yanlış bir metot olduğunu söyledi. Anız yakma neticesinde toprakta bulunan faydalı minerallerin yok edildiğini de anlatan Çalışkan, tarlada hububat sapının kalması durumunda, yakma yönteminin uygulamasıyla topraktan ileride fazla verim beklenmemesi gerektiğini ifade etti. Anız yangınlarının tarlada bulunan canlıları yok ederek ekolojik dengeyi debozduğunu belirten Çalışkan, ekolojik zincirin bozulmasının tarladaki verimi büyük oranda azaltacağını vurguladı. Çalışkan, "Kuru otların tutuşması diye adlandırılan anız yangınları, ekolojik dengeyi bozduğu gibi küresel ısınmayı da arttırıcı bir rol oynuyor. Hukuken de yasak olan anız yangınları doğayı ve insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Ayrıca anız yangınları, etrafta bulunan tarla, bahçe, ikametlerde maddi hasara da yol açabiliyor. Tarlada anız var ise mutlaka anız parçalama makineleri ile toplanmalıdır. Anız yakmak, hiçbir suretle olumlu karşıladığımız bir yöntem değildir" dedi.


Çalışkan, doğayı tehdit edici zararları olan anız yangınlarının itfaiye görevlilerinin işini engellediğini de sözlerine ekledi.

..
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2008 Pazar 16:52:54
Güncelleme :22 Haziran 2008 Pazar 17:03:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?