5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Çiftçilerin 'don' korkusu!

Kayseri'nin Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Emin Yılmaz, şuan mahsulün üzerinin karla kaplı olmadığını belirterek, şiddetli soğuk olması halinde mahsulün toprak altında donabileceğini söyledi.

Açıklamada bulunan Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Emin Yılmaz, yağış durumunun iyi olduğunu belirterek, sadece kar yağmadığını söyledi.

Yılmaz, "Yağmurun yağması bizi sevindiriyor. Endişe edilecek olan sadece şudur. Bu aylarda kar yağmadı ve mahsulün üzerinde kar yok. Mahsulün üzerinde kar olması gerekiyor. Hava sıcaklığı eksi 15-20 dereceye düştüğü zaman toprak donar. Toprak donduğu zaman ekinler soğuk alma tehlikesi ile karşı karşıya kalır. Soğuk alma ise iki şekilde olur. Birincisi yüzeydeki yeşillikleri soğuk alır. İkincisi ise toprak altın olur. Şunda hava çok soğursa don olur ve toprak donar. Toprak donduğu için mahsul donar. Ama kar yağarsa ve toprak yağan karı emerse daha verimli olur. Şuanda ekinin üstü karla örtülü değil. İnşallah şiddetli bir soğuk olmaz ve ekin donmaz" diye konuştu.

Çiftçinin yaşadığı sıkıntıları ve yaşanan tarımsal gelişmeleri de değerlendiren Yılmaz, "Çiftçinin sıkıntıları ve sorunları bir hayli fazladır. Bir türlü çiftçinin sorunlarına çözüm bulunamıyor. Çözüm getirilmiyor ve çiftçi şuanda kendi kaderine terkedilmiş durumdadır. Hiç kimse ilgilenmiyor. Onun için diyorlar ki patlıcan zam şampiyonu, hıyar şu oldu domates bu oldu. Zaten bu mevsimlerde seracılık yapılır. Seracılıkta masraflar yüksek. Çiftçinin girdisi her zaman yüksek. Yüksek fiyatların yanında ise çiftçinin girdileri hiç göz önünde bulundurulmuyor. Fakat bir hafta patlıcan yüksek gittiği zaman herkes feryat ediyor. Burada kazanan çiftçi değil. Burada kazanan satıcılardır. Çiftçinin tarlasında her şey ucuz, ancak mahsul tüketiciye gelen kadar çok kademeden geçiyor. Böylece fiyat yükseliyor. Bundan hem üretici hem tüketici tedirgin durumdadır" dedi.

Yılmaz, çiftçilerin sıkıntılarını dile getirmek için oluşturulan komisyonun Ankara'ya gittiğini ve bir sonuç alamadığını da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2009 Çarşamba 14:07:07
Güncelleme :4 Şubat 2009 Çarşamba 14:08:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?