3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

Çok katlı yer altı şehri ödenek bekliyor

Kayseri'nin Tomarza ilçesine bağlı Emiruşağı beldesinde 9 ve 12. yüzyıllarında savunma maksatlı kullanıldığı tahmin edilen çok katlı yer altı şehri, ödenek sıkıntısı nedeniyle gün yüzüne çıkarılamıyor.

Emiruşağı Belediye Başkanı Kadir Yılmaz, Emiruşağı bölgesinde turizme kazandırılmayı bekleyen çok sayıda yer altı şehrinin bulunduğunu söyledi.

Yılmaz, "Emiruşağı beldesinin Kale bölgesinde bulunan yer altı şehrinde 2001 yılında Kayseri Müze Müdürlüğü'yle temizlik çalışması başlatıldı ve ilk 3 kata ulaşıldı. Yeraltı şehrinin 9 ve 12. yüzyıllar arasında savunma amaçlı kullanıldığı tahmin ediliyor. Bazı bölümlerin kum ve toprakla dolması nedeniyle yeraltı şehrinin kaç katlı olduğu bilinmiyor. Burası 2006 yılında Tabiat Varlıklarını Koruma Vakfı tarafından birinci dereceden SİT alanı ilan edildi. Gerekli projeleri hazırlayacak ödeneğimiz olmadığı için çalışmalara devam edemiyoruz. Bu kazının tarihi dokuyu bilen kişiler tarafından yapılması da daha faydalı olacaktır. Ayrıca Kültür Bakanlığı'nın yardımı gerekiyor. Emiruşağı yer altı şehrinin turizme kazandırılabilmesi için ödeneğin bir an önce gönderilmesini istiyoruz" dedi.

Temizleme çalışmalarına katılan belediye personeli Kadir İkiz ise, yer altı şehrinin 1995 yılında bir ev yapım çalışması sonucu ortaya çıktığını söyledi. Yer altı şehrinde Müze Müdürlüğü'nün desteğiyle 3 ay boyunca temizlik yaptıklarını ifade eden İkiz, "Yer altı şehrinin birkaç kat daha olduğu söyleniyor. Gerekli yardım gelmediği için ve belediyenin de imkanlarının sınırlı olması nedeniyle çalışmalar son buldu" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2008 Cumartesi 18:16:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?