30
Nisan
2024
Salı
KAYSERİ

Çubukçu'dan şiddetle mücadele önerisi

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, kadına yönelik şiddet uygulayanın toplum tarafından dışlanması, kınanması ve ayıplanması gerektiğini söyledi.

 İLO ile yürüttükleri sokak çocuklarına yönelik çalışmaların da BM raporlarında başarılı olarak nitelendirildiğini ifade eden Bakan Çubukçu, "Sokak çocukları konusunda Avrupa ülkeleriyle yarışır şekilde adımlar atıyoruz. Herhangi bir çocuk güvencede olmadan, hiçbirimiz güvencede olamayız" dedi. Bakan Çubukçu, yurtlarda kalan çocukların ÖSS'de küçümsenemeyecek başarı yakaladıklarını belirtti. 

Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Kayseri'ye gelen Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Vali Osman Güneş'i makamında ziyaret etti. Burada bakanlığın çalışmalarından bahseden Bakan Çubukçu, gazetecilerin sokak çocukları ve kadınlara yönelik şiddet konularındaki sorularını yanıtladı. 

Sokak çocuklarını, sokakta yaşayan çocuklar, sokakta yetişen çocuklar, sokakta yaşayıp bağımlı çocuklar olarak 3 ayrı grupta ele aldıklarını kaydeden Bakan Çubukçu, şunları kaydetti: 

"Bu guruplara yönelik çalışmalarımızı çok kapsamlı olarak yürütüyoruz. Çalışmalar Türkiye genelinde sonuç vermeye başladı. İyi sonuçlar alıyoruz. Ama metropollere göç nedeniyle sorunların çözümü zaman alıyor. Buna rağmen bir yılda ulaştığımız çocuk sayısı 16 bin civarında. Artık, bu konuda neler yapılması gerektiği tartışmasını bir kenara bıraktık, ne yapılması gerektiğini biliyoruz. Onları yapıp sonuçları alıyoruz. 2006 yılı ilk 6 ayında ulaştığımız verilere baktığımız zaman, ulaştığımız çocuk sayısı çok fazla. Şimdi sokakta yaşayan, sokakta çalışan çocuklara yönelik İLO ile yürüttüğümüz proje Birleşmiş Milletler'in raporlarına geçti. BM, bunu başarı olarak nitelendirdi. Ve gerçekten çok başarılı oldu. Sokak çocuklarını meslek eğitimine yönlendirdik. Bu çocukları özellikle çıraklık ve meslek eğitimlerine yönlendirdik. Okullara kazandırdık. Okullara kazandırdığımız çocukların sayısı da bir hayli fazla. Sokakta çalışan çocukların sorunlarını çözmek biraz daha kolay. Sokakta yaşayan çocuklara biraz daha yoğunuz. Bunun için çeşitli toplum merkezleri ve rehabilitasyon merkezleriyle işbirliği yapıyoruz. Burada ailelere destek çok önemli. Biz bu konuyu çok önemsiyoruz. Çocukları risk altında bulunan 30 bin aileyi destekliyoruz. Yani bunlar ortaya çıkma ihtimali olan sorunları çözüme kavuşturma yöntemi. Başarımız büyük, rakamlar da iyi. Bu konuda valilerin de yaptığı önemli çalışmalar var. Sokak çocuklarını Türkiye gündeminden çıkarmak istiyoruz. Bunun için iddialı konuşmuyorum. Soruna yönelik Avrupa ülkeleriyle yarışır şekilde, çocuk koruma kanununa uygun bir şekilde, ülkemizde bu sorunlarla en iyi şekilde mücadele ediyoruz. Herhangi bir çocuk güvende olmadan, hiçbirimiz güvende olamayız. Bu soruna sahip çıkmalıyız." 

Kadınlara yönelik şiddetle mücadele konusunda hükümetlerinin önemli adımlar attığını belirten Bakan Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Hükümetimiz bu işe töre cinayetleriyle ilgili ceza indirimini kaldırmakla başladı. Medeni kanun değişikliği, iş yasası değişikliği, tamamen kadınların statüsünü güçlendirmeye yönelik çalışmalar yaptı. Bunlara ek olarak Kadınlara Yönelik Şiddete Son kampanyasıyla toplumsal bilinç oluşturmaya çalışıyoruz. Biz bu konuda, yasalardaki değişiklik konusunda tüm yükümlülükleri yerine getirdik. Asıl önemlisi de 4 Temmuz 2006'da çok önemli bir genelge yayınlandı. Sayın Başbakan tarafından yayınlandı bu genelge. Türkiye Cumhuriyeti'nde ilk defa Başbakan, kadınlara yönelik şiddet konusunda bütün kurumları ilgilendiren bir çalışma yaptı. Bize de ana görevi verdi. Bu konuda 8 Eylül'de kapsamlı bir çalışma yapacağız. Diyanet İşleri Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, özellikle hedef kitlemiz erkekler olduğu için, hedefimizi erkekler olarak seçtik. Asker ocağına çok önem verdik, eğitim CD'leri, afişler astırdık. 30 Ağustos itibariyle tüm garnizonlarda eğitime başlanacak. Kadınlara yönelik şiddet aile içi bir mesele olarak algılanmasın, dışlansın, ayıplansın, kınansın. Kadınlara yönelik şiddet konusunda gerekli ceza ve yaptırımlar da var. Yani topyekün bir mücadele var. Ama haklar konusundaki gelişmeler bir çiçeğin açması gibi, bakarsanız açtığını fark edemezsiniz ama çiçek açmıştır. Ama inşallah yaşarken bu değişiklikleri görürüz diye düşünüyorum."
Bir soru üzerine ÖSS'de yetiştirme yurtlarında kalan çocukların başarılarının gayet iyi olduğunu da belirten Çubukçu, "Biz onlarla gurur duyuyoruz. Başarısız değiller. Bizim öğrencilerimiz daha başarılı. Hepsini dershaneye gönderiyoruz, kazanamazlarla tekrar gönderiyoruz. Daha başarılılar. İnşallah daha da iyi olacaklar" diye konuştu. 

Belediye Başkanını ziyaret etti

Bakan Çubukçu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'ye yaptığı ziyarette hükümet tarafından sosyal belediyecilik alanında geliştirilen projelere değinerek, "Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ediyorum. 2004 yılında çıkartılan kanunlarla önü açılan sosyal belediyecilik hizmetlerinde Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin çok önceden başarılı çalışmalar yaptığını görüyoruz. Belediyemizin çıkartmış olduğu fakirlik haritasına benzer alt yapı çalışmalarını biz de aile konusunda yapıyoruz. 1990'lı yıllarda belediyelerde gelişen sosyal yardım çalışmaları, iki büyük ekonomik krizin sosyal patlama yaşanmadan atlatılmasına vesile olmuştur. Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kurumsal yapısı, işletmecilik anlayışı vs. gibi konularda ortaya koyduğu çalışmalarla Türkiye'ye örnek olmuş bir belediyemiz. Biz de bakanlık olarak kendi ilgi alanımıza giren konularda işbirliği yapmaya ve ortak hizmet üretmeye hazırız" diye konuştu. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de sosyal belediyecilik alanında yaptıkları çalışmalara değinerek, "Türkiye'de ilk defa fakirlik haritası çıkartarak şehrimizdeki ihtiyaç sahiplerinin durumunu ortaya koyduk. Fert sayısı, eğitim durumları, Kayseri'ye ne zaman geldikleri vs. gibi konularda bu aileler hakkında geniş bilgi arşivi oluşturduk ve yardımlarımızı bu bilgiler doğrultusunda yapıyoruz. 16 aşevinden 6 bin aileye yemek ve ekmek yardımı yapıyoruz. Hayırseverler tarafından finanse edilen bu aşevlerinin binası ve iç tefrişatını biz yapıyoruz, elemanlarını biz tahsis ederek koordinasyonu sağlıyoruz. Şu anda kimse Kayseri'de 'Açım, yemek bulamıyorum' diyemez" dedi. Başkan Özhaseki, konuşmasında ayrıca kimsesiz çocukların barınmasına yönelik projeler üzerinde çalıştıklarını belirtti ve bu konuda bakanlıkla işbirliği yapmaya hazır olduklarını ifade etti.



İHA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2006 Perşembe 12:51:41
Güncelleme :17 Ağustos 2006 Perşembe 17:46:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?