5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Cumhurbaşkanı Gül Kayseri'de

CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN KAYSERİ ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelerin kısır tartışmalardan uzak durarak çözüm üretmeleri halinde hak ettikleri yeri elde edeceklerini söyledi.

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak ve açılışlara katılmak üzere Kayseri'de bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Erciyes Üniversitesi'nin 2009-2010 akademik yılı açılış törenine katıldı. Burada bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerin bilginin üretildiği, tartışmaların canlı tutulduğu, memleket meselelerinin enine boyuna konuşulduğu atmosferler olduğunu ifade etti.

Türkiye'deki yüksek öğrenim kurumlarının bugüne kadar enerjisini boşa harcadığını belirten Gül, "Üniversite bilginin üretildiği, tartışmaların canlı tutulduğu, memleket meselelerinin enine boyuna konuşulduğu atmosferlerdir. Üniversitelerimizin bir taraftan kıymetini bilmemiz gerekirken, onların ülkemize olan katkılarını gözden geçirmemiz gerekir. Bizim üniversitelerimiz bugüne kadar enerjilerini gereksiz harcadılar. Zamanlarını kendi içlerindeki münakaşalarla geçirdiler. Üniversiteler ülke meselelerini çok daha objektif bir şekilde yapmaları gerekirken, bunun dışına çıktılar. Böyle olunca üniversitelerin düşünceleri dikkate alınmadı. Ancak bundan sonra üniversiteler, şehir ve kent sorunlarını, partizanlık yapmadan, ideolojik davranmadan dile getirirlerse, ülkeyi yönetenler tarafından daha fazla dikkate alınacaklardır" dedi.

Üniversitelerin isimlerini taşıdıkları kentlere ve ülkeye borçlu olduklarını da vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, "Üniversitelerden beklenenler sadece eğitim vermekle kalmak değildir. Bu bilim alanları ülkelerinin lokomotifi olmalılar. Maalesef bazı üniversiteler şehirleriyle hiç ilgili davranmıyor. Ancak herkes bilmelidir ki, üniversiteler çok büyük zorluklarla kurulmuştur. Üniversitelerde kurulduktan sonra, bulundukları kentin sorunlarına çözüm yolları üreterek isimlerini taşıdıkları şehirlere ve ülkelerine olan borçlarını ödemelidirler. Kentlere katkıları sadece dolaylı yoldan olmaması gerekir. O şehirlerin kültürlerinin ortaya çıkması, tanıtılması için üniversitelerin öncü olması gerekir. Üniversitedeki eğitmenler sadece bir kampüs içinde yaşayıp şehirden kendilerini soyutlamamaları gerekir" diye konuştu.

Kayseri'deki eğitime hayırseverler tarafından yapılan desteğe de değinen Cumhurbaşkanı Gül, Erciyes Üniversitesi'nin aldığı hayırsever desteğiyle Türkiye'ye model olduğunu dile getirdi. Hayırseverlik olgusunun yavaş yavaş diğer kentlere de yayıldığını ifade eden Gül, şunları söyledi:

"Son günlerde İstanbul ve Ankara gibi şehirlerde üniversite açılışlarına katıldık. Erciyes Üniversitesi, İstanbul ve Ankara üniversiteleri kadar eski değil, ama kısa süre içinde çok büyük hamleler gerçekleştirmiş dinamik bir üniversitedir. Üniversitenin öğrenci sayısının 35 bin civarında olduğunu öğrenince, ne kadar büyüdüğünü ve ne kadar etkili hale geldiğini müşahede ettim. Bu üniversite bazı farklılıklar arz ediyor. O bakımdan örnek olmuş bir üniversite. Devlet üniversitesi olmasına rağmen devlet kaynaklarıyla büyüyen bir üniversite değil, şehriyle bütünleşen, kent insanının sahibi olarak herkesin dikkatine çeken bir üniversite olmuştur. 1967 yılında burada bir temel atma töreni vardı. Şehrin çocukları olarak bizde koşup gelmiştik. 'Erciyes Üniversitesi'nin temeli atılıyor' denmişti. Daha sonra üniversitenin nasıl oluştuğunu ve nihayet üniversitenin şehirle, Kayserililerle bütünleşerek nasıl bir hamle yaptığını hep beraber gördük. Bu üniversitenin bu hale gelmesinde emeği geçen tüm hemşehrilerime şükranlarımı sunmak istiyorum. Bekaya göçenleri rahmetle anıyorum. Bu üniversiteyi sizler kurdunuz. Sizler bu kadar üniversite ile bütünleşmiş olmasanız, burası bu kadar büyümezdi. Aynı yıllarda kurulan üniversiteler Erciyes Üniversitesi kadar büyümedi. Tabii ki sizler kadar şehrin yöneticilerini minnetle anmak istiyorum. Bu bir bütünleşme sayesinde olmuştur. Sizlerin yaptıklarınızı takdir etmişlerdir. Sizde takdiri görünce yardıma devam etmişsinizdir. Bu modelin diğer şehirlere de yayılmasını temenni ediyorum. Çankaya'ya yapılan bazı ziyaretlerde, üniversitelerinin ne halde olduğunu sorarım. Onlara Kayseri Erciyes Üniversitesi'ni örnek veririm. Yavaş yavaş bu modelin diğer kentlere de yayıldığını görüyorum. Çünkü onları teşvik ediyorum. Onlara siz işadamlarını toplayın, bende geleyim, yeni fakültelerin temellerini atalım diyorum. Son olarak Bitlis'te benzer bir şekilde işadamlarının gayretleriyle fakülte temelleri attık. Bununla ne kadar övünsek azdır. Bir üniversitenin açılış töreninde sanayici, müteşebbis zannetmiyorum ki bulunuyor olsun. Bazı şehirlerde biz de gelebilir miyiz diyorlar. Ben bunları duyunca şaşırıyorum. O üniversite sizin tabi ki geleceksiniz. Erciyes Üniversitesi'nin böyle güzel iklim oluşmasında katkı sağlayan herkese, sivil toplum kuruluşları ve yöneticilerine teşekkür ediyorum. Bu yarış devam ediyor. Biraz sonra yeni taahhütler söz konusu olacak. Yeni bir fakültenin ihtiyacını gidermekle ilgili sözleşeceğiz. Bu sadece üniversite ile sınırlı değil. Hayır işlerinde yarış Kayseri'nin başka ihtiyaçlarını karşılama açısından da değerli hemşehrilerimi şükranla anıyorum. Üniversitenin hem kendi faaliyetlerinde başarılar kazanmasına, Kayseri'ye ve tüm ülkeye faydalı bilgiler ortaya çıkarmasını temenni ediyorum."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e konuşmasının ardından 'fahri profesörlük' belgesi takdim edildi. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra hayırseverler tarafından yaptırılan Gülser-Mustafa Gündoğdu Merkez Laboratuvarı, Şahinur Dedeman Kemik İliği Nakil Hastanesi ve Türkan-Tuncer Hasçalık Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu'nun açılışını gerçekleştirdi.

CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN KAYSERİ ZİYARETİ
CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN KAYSERİ ZİYARETİ
CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN KAYSERİ ZİYARETİ
İHA
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2009 Pazartesi 18:43:02
Güncelleme :12 Ekim 2009 Pazartesi 19:38:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?