4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Diş hekimleri Odası'ndan toplantı

Kayseri Diş hekimleri Odası Başkanı Umut Kural, Türkiye'de ağız ve diş sağlığı açısından hastaların hekime gitme alt yapısının olmadığını söyledi.

Kayseri Diş Hekimleri Odası Başkanı Umut Kural, Bilimsel Diş Hekimliği'nin 100.'cü yılı ile Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle bir basın toplantısı düzenledi.

Diş Hekimleri Odası Toplantısı Salonu'nda açıklamalarda bulunan Başkan Umut Kural, diş hekimler açısından 22 Kasım 1908 tarihinin önemli bir gün olduğunu söyledi.

Türkiye'de de 22 Kasım 1908 tarihine kadar diş tedavileri, nalbantlar, çıkrıkçılarla berberler tarafından yürüttüğünü söyleyen Kural, Türkiye'de 22 Kasım 1908 yılında ilk bilimsel diş hekimliği hizmetlerinin başladığını ifade etti. Kural, "Bu hafta Bilimsel Diş Hekimliği'nin 100. yılını kutluyoruz. Bu yüz yıllık süreçte Türkiye'de diş hekimliği adına önemli gelişmeler oldu.

22 Kasım'ı içine alan hafta, 1996 yılından bu yana Ağız ve Diş Sağlığı Haftası olarak kutlanıyor. Bizlerin bu haftadaki önceliği, diş hekimlerinin anılması değil. Önceliğimiz, toplumumuzun ağız ve diş sağlığına dikkat çekmektir. Bugüne kadar Türkiye'de ağız ve diş sağlığına üvey evlat muamelesi yapıldı. Ağız ve diş sağlığı genel sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Kamudaki diş hizmetlerinin yanı sıra özel diş muayenelerinin de sisteme dahil edilmesi gerekir. Toplumda ağız ve diş sağlığı bilincini geliştirmek için tüm kurum ve kuruluşlardan bize yardımcı olmalarını istiyoruz" dedi.

Türkiye'de ağız ve diş sağlığı konusunda önemli sorunların olduğunu da ifade eden Kural, 70 milyon insanın ağız ve diş sağlığı problemi olduğunu ileri sürdü. Kural, "6 aylık diş kontrolüne giden çok küçük bir kesim var. Bilimsel veriler gösteriyor ki 70 milyon insanın yüzde 99'unun acil diş tedavisi hizmetine ihtiyacı var. Ağız ve diş sağlığı noktasında her yaş grubu risk altındadır. Ağız ve diş sağlığı tedavisi kolaydır. Hastalarımızın diş hekimine gitme alt yapısı yok. Ne zaman dişleri ağrı yaparsa o zaman hekime başvuruyorlar. Diş bakımsızlıktan kaybedilir. Diş hastalıklarının yüzde 99'u önlenebilir hastalıktır. Yeter ki hastalarımız bize son aşamada gelmesinler" şeklinde konuştu.

Kural, ayrıca bu hafta boyunca Kayseri'de çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2008 Pazartesi 13:53:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?