4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Diş hekimleri 'serbestlik' istiyor!

Kayseri Diş hekimleri Odası Başkanı Umut Kural, toplum sağlığı için serbest çalışan diş hekimlerinin ‘Hekim Seçme Özgürlüğü’ uygulamasına dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Diş Hekimleri Odası Toplantı Salonu’nda gazetecilere açıklamalarda bulunan Oda Başkanı Umut Kural, resmi sağlık kurumlarında çalışan diş hekimlerinin, vatandaşların ağız ve diş sağlığı hizmetlerine olan talebi karşılanmasının zor olduğunu söyledi.

Bu yetersizlikten dolayı kamuda hastalara aylar, hatta yıllar sonraya randevu verildiğini ileri süren Kural, “Diş ve dişeti hastalıklarının 5-17 yaş grubu çocuklarda büyüme yetersizliğine, hamilelerde 8 kat daha fazla düşük ağırlıklı doğumlara, 39-69 yaş grubunda 7 kat daha fazla kalp hastalığına neden olmaktadır. Sağlık Bakanlığı'nın istihdam ettiği diş hekimi sayısı 5 bin 500 civarındadır. Kamu kuruluşlarında verilen hizmette meslektaşlarımızın halkın diş ve diş hastalıkları ile ilgili talebini karşılama olanağı yoktur. Halkımızın diş ve dişeti hastalıkları, sadece kamu sağlık kurumlarında çözülemeyecek kadar büyük boyuttadır. Türkiye'de toplumun diş ve diş eti hastalıklarının tedavi ihtiyacını, kamu ve özelde çalışan tüm diş hekimleri ancak 34 yılda çözebilecektir'' dedi.

Bugün Türkiye’de diş hekimliği hariç sağlık sektörünün tüm bileşenlerinden hizmet alınmakta olduğunu kaydeden Kural, ''Buna karşın diş hekimliği hizmetlerinde 6 yıldır hiçbir somut adım atılmamıştır. Ağız-diş sağlığı hizmetlerinde topluma yeterli hizmet verilememesine rağmen, muayenehanelerden yararlanma yoluna gidilmemekte, bir anlamda ağız-diş sağlığı hizmetleri ve çalışanları kendi kaderine terk edilmektedir. Devletin, kamu kaynaklarını en iyi şekilde kullanması açısından tam bir otomasyon ile başta muayenehaneler olmak üzere, serbest çalışan diş hekimlerinden hizmet alması gerekmektedir. Ülkemizin her köşesinde, her mahallesinde hatta sokağında bulunan diş hekimi muayenehaneleri bu sorunun çözümünde en kolay ulaşılabilecek yerlerdir. Toplumun diş ve dişeti hastalıklarının tedavisi için kamunun serbest diş hekimlerinden hizmet almasından başka akılcı bir yol yoktur. Toplum sağlığı için muayenehanelerden hizmet alınmalıdır. Halkın hekim seçme özgürlüğü sadece kamuda değil, serbest çalışan diş hekimlerinde de uygulanmalıdır'' diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 18:45:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?