5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Diş hekimlerinden uyarı!

DİŞ HEKİMLERİNDEN SAHTE HEKİM UYARISI

Kayseri Diş Hekimleri Odası Başkanı Umut Kural, insanların mevcut diş hekimlerine ulaşmakta güçlük çektikleri için ucuz ücretle faaliyet gösteren sahte diş hekimlerine yönlendiklerini söyledi.

Bir basın toplantısı düzenleyen Umut Kural, Kayseri'de sahte diş hekiminin tuzağına düşen Sinan Kahriman isimli gencin dün yaşam savaşını kaybettiğini belirterek, olayın failinin adli mercilerce yargılanıp, cezasını alması ile adaletin yerini bulacağını kaydetti.

Kayseri Diş Hekimleri Odası olarak bu ve buna benzer olayları dün olduğu gibi bugünde kabul edilemez bulduklarını ifade eden Kural, "Görüşümüz; konunun tüm yönleri ile araştırılıp tartışılması, sorumlu kişi, kurum ve kuruluşların belirlenmesi ve gereğinin yapılması şeklindedir. Diş hekimliği ile alakalı herhangi birine mesleğin sorunları sorduğunuz takdirde, ilk sıralarda sahte diş hekimleri sorunu olduğu cevabı gelir. Dolayısıyla bu mesele bugünün, yarının değil, son 100 yılın meselesidir. Bu utanç tablosuna son vermenin zamanı gelmiştir ve hatta ziyadesiyle geçmiştir" dedi.

Türkiye'de binlerce sahte diş hekiminin faaliyet göstermekte olduğunu ve bunların büyük çoğunluğunun bilgilerinin diş hekimleri odalarının, il sağlık müdürlükleri ve hatta savcılıkların arşivinde bulunmakta olduğunu kaydeden Kural, "Bir ay kadar önce katıldığım bir yerel televizyon programında bu tehlikelerin hepsine değinmiş, adeta başımıza gelecekleri tahmin edip, basit bir diş çekiminin dahi, ciddi sıkıntılar doğurabileceğini ifade etmiştim. Aynı kanalda, tüm bu bilgilere sahip olmamıza rağmen, sahtecilerle mücadele noktasında, normal bir vatandaştan farklı hiçbir yetkimizin olmadığını ve bu açıdan desteğe ihtiyacımız olduğunu da sözlerime eklemiştim. Sahte diş hekimleri konusunda olayların faillerinin tek tük yakalanıp cezalarını çekmelerinin kesin çözüm olmayacağının, yıllardır devam eden benzer fiiller ışığında öngörüldüğünü de başbakanlık makamına kadar bildirmiş ve şarlatanlarla mücadele konusunda diş hekimi odalarının yalnız kaldığını, sorunun ilgili kurumlar ve diş hekimi odalarının ortak gayretleri ile çözülmesi için ülke genelinde çalışma yapılmasını söylemiştik. Şimdi burada bir kez daha haykırıyorum, Türkiye'de faaliyet gösteren binlerce şarlatan, her gün birçok ciddi bulaşıcı hastalığa sebep oluyor ve hastalara geri dönüşümü mümkün olmayan zararlar veriyorlar. Durumun vahametinin ortaya çıkması için başka vatandaşlarımızın canından olması gerekmiyor" diye konuştu.

Vatandaşların diş tedavileri için devletin imkanlarının yetmediğinin Sağlık Bakanı tarafından açıkça itiraf edildiğini dile getiren Kural, "Sahte diş hekimleri, can alma noktasına gelmiştir. Maliye Bakanlığı, kendine bağlı personelinin diş tedavi hizmetlerine erişimini engellemiş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise neredeyse imkansız hale getirmiştir. Ağız ve diş tedavilerine ulaşım kriterlerini belirleyen tüm yetkililere sesleniyorum. Gerçek diş hekimlerine ulaşımı bilinçli olarak engellemeye devam ederek, sahteye rağbet edilmesine ve mevcudiyetini korumasına hizmet etmiş oluyorsunuz" ifadelerine yer verdi.

Kural, ayrıca Kayseri'de 80'e yakın sahte diş hekiminin bulunduğunu tahmin ettiklerini de sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2009 Çarşamba 12:29:03
Güncelleme :18 Kasım 2009 Çarşamba 13:49:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?