3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

Diyaliz hastalarına Ramazan uyarısı!

Tekden Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Diyaliz Ünitesi Sorumlu Hekimi Yavuz Han, Ramazan ayında herkesin yeme içme düzenine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak, “Özellikle de çeşitli hastalıları olan kişiler, doktorlarına danışarak oruç tutmaları gerekir” dedi.

Açıklamalarda bulunan Yavuz Han, diyaliz hastalarının, her zaman diyetlerine son derece dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Böbrek hastalarının en çok dikkat etmeleri gereken noktanın besinlerdeki potasyumun içeriği olduğunu vurgulayan Han, “Organlarımızın görevlerini yerine getirebilmesi için kandaki potasyumun belirli düzeyde bulunması şarttır. Bu çerçevede oruç tutmasalar da diyaliz hastalarının özenle hazırlanmış Ramazan sofralarının başına geçtiklerinde sağlıklarını düşünmeleri gerekir” dedi.

Hazır meyve sularının fazla miktarda potasyum içerdiğini hatırlatan Han, bir öğünde, yüksek potasyum içeren yiyeceklerin bir arada alınmaması gerektiğini söyledi. Han, “Kıymalı patates yemeği, bulgur pilavı, havuç salatası, kuru kayısı hoşafı gibi yemek listesi, potasyumu yüksek gıda içerdiği için tehlikelidir. Meyvelerin çoğu fazla miktarda potasyum içerir. O nedenle, kan potasyumu yüksek seyreden hastalar, değişim sırasında seçecekleri meyvelerin potasyum içeriğine dikkat etmelidir” uyarısında bulundu.

Tekden Hastanesi Diyaliz Ünitesi'nde tedavi olan ve 1992 yılından beri diyalize geldiğini belirten Muammer Akdoğan, her zaman diyetine çok önem verdiğini dile getirdi. Akdoğan, “Ramazanı oruç tutarak geçiremesek de maneviyatından faydalanmaya çalışıyoruz. Kendim için olmasa da çocuklarım için sahur hazırladığımda sevap kazandığımı düşünüyorum” dedi

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2008 Salı 17:20:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?