5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

'Doğal klima' yüzleri güldürüyor

Kayseri'de 900 yıl önce Selçuklular tarafından yaptırılan ve şu an 600'e yakın esnafın ekmek kazandığı Tarihi Kapalı Çarşı'nın içerisindeki kalın ve taş sarnıçlar mekanın serin olmasını sağlarken, esnafın da yüzünü güldürüyor.

Türkiye'nin tarihi bakımından en eski kapalı çarşısı olma özelliğini taşıyan Kayseri Kapalı Çarşısı'nın 'Doğal Klima' özelliği sıcak yaz günlerinde bunalan vatandaşların serinlemesini sağlarken, esnafın da satışlarının artmasına neden oluyor. Büyüklük bakımından İstanbul'un ardından Türkiye'nin ikinci büyük çarşısı olan kapalı çarşının kalın sarnıçları, mekana ferahlık katıyor.

Büyük alışveriş merkezlerindeki elektronik klimaların oluşturduğu yapay serinlikten ziyade tarihi yapının 'doğal' havası Kayserililerin dikkatini çektiğini söyleyen Kayseri Kapalı Çarşı Derneği Başkanı Mehmet Tepe, çarşıda 800 işyerinin bulunduğunu ve bunların 600'e yakınının faaliyette olduğunu söyledi.

Selçuklu Devleti tarafından 900 yıl önce yapılan tarihi yapıya daha sonra Osmanlı Devleti zamanında ek hanların yapıldığını söyleyen Tepe, çarşının üst tarafının güvenlik gerekçisiyle 1940 yılında yıkıldığını dile getirdi. 1986 yılında yapılan restorasyon çalışmalarının ardından şu anki görünümünü kazanan kapalı çarşının kalın taş sarnıçlardan oluşması sebebiyle serin bir ortam oluştuğunu ifade etti.

ÇARŞININ 'DOĞAL' FERAHLIĞI ESNAFA YARADI

Büyük alışveriş merkezlerinde olmayan bu doğal klima sistemi sebebiyle çarşıya yaz döneminde ilginin arttığını kaydeden Tepe, "Çarşının doğal tarihi yapısı nedeniyle elektronik klima bulunuyormuş havasını veriyor. Kalın taşlar ve sarnıçların uzun olması, çarşının içerisinde rahatlatıcı bir ortam kazandırıyor. Kışın çarşı soğuk olsa da bu sene çarşı girişlerine yerleştirdiğimiz elektronik kapılar çarşı içerisindeki hava dolaşımını sağlıyor. 18 girişimizden 14'üne bu kapıları yerleştirdik. Bu sene sonuna kadar bütün girişlere elektronik kapıları yerleştirerek, yaz ve kış ferah bir mekan oluşturacağız" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2009 Perşembe 11:50:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?