30
Nisan
2024
Salı
KAYSERİ

Dokuma kilim kendini buldu

Genç kızların neşelerini, umutlarını, düşüncelerini ve yaşadığı yörenin özelliklerini ilmek ilmek işlediği dokuma kilimler, hak ettiği yeri bulmaya başladı. 

Halı ve kilim işiyle uğraşan esnaf, günümüzde doğala özlem ve nostaljik arayışların ev dekorunda dokuma kilimi ön plana çıkarttığını belirtirlerken, kilimdeki gelecekten umutlu olduklarını söylediler. 

Kayseri'de baba mesleği eski halı kilim imalat ve satış işiyle uğraşan Ercan Efilti, halıya nazaran dokuma kilim ticaretinden memnun olduklarını belirtti. 

Hazır ve fabrikasyon imalatın dokuma halıcığılı bitirdiğini fakat dokuma kilimciliğin ise teknolojiye direnmesini bildiğini kaydeden Efilti, "Günümüzde artık insanlarımız doğala ve nostaljiye önem veriyorlar. Doğala dönüş başladı. Evlerindeki dekoru dokuma kilimlerle süslemeye çalışıyorlar. En çok ise dokuma kilimleri şark köşelerinde kullanıyorlar. Bu da bizim işimizi canlandırıyor. Kilim dokumacılığın ölmemesini sağlıyor. Gerçi, girdi maliyetlerinin pahalılığı, yeni neslin bu işe olan ilgisinin az olması kilim sektörüne darbe vuruyor ama, biz gelecekten yine de umutluyuz. Dokuma ürünü eski kilimler her zaman müşteri bulur" dedi. 

Ercan Efilti, dokuma kilimlerin özelliklerinde de bahsederken, "Halıya rağmen dokuma kilimde motif ve konu daha çoktur. Kilimde sayısız motif ve desen vardır. Bazı kilimler, dokunduğu yöreye özgü kültürü anlatır. Bazı kilimler ise motiflerinde kendisini dokuyan genç kızların duygularını, düşüncelerini, umutlarını ve neşesini taşır. Renk dağarcığı da motifleri kadar zengin olan dokuma kilimler, bu yüzden beğenilir. Kilimin değerini de motifler, desenler ve renkler belirler" diye konuştu. 

Kayseri'de en meşhur kilim dokumacılığın Sarız kiliminde yapıldığını ve bu yüzden de Sarız kilimi ile Kayseri'nin kilim dokumacılığında Uşak'tan sonra ikinci sırada geldiğini ifade eden Efilti, halı ve kilim imalatçıları olarak Kayseri'nin bu özelliğini koruması, bu sanatın gelecek nesillere aktarılması için çaba sarf ettiklerini sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2006 Cumartesi 11:45:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?