5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Dokuma tezgahları durdu

Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde kilim alım satımı yapan Sıddık Göksun, masrafların yüksek ve getirisinin az olması nedeniyle dokuma tezgahlarının günden güne kapandığını söyledi.

Yahyalı ilçesinde kilim satış dükkanı bulunan Sıddık Göksun, ilçede kilim dokumacılığının günden güne değer kaybettiğini söyledi. Yıllar önce Yahyalı'da her evde bir dokuma tezgahının bulunduğunun altını çizen Göksun, bugünlerde harcamaların yüksek olması ve ev hanımlarının ilgisinin az olması, dokuma tezgahı sayısının azalmasına neden olduğunu ifade etti.

Dokuma tezgahı sayısının 20'lere kadar düştüğünü hatırlatan Göksun, "Bu düşüş, harcamaların yüksek olmasının yanında hayvancılığında azalmasına bağlı. Çünkü hayvancılık azalırsa yün azalıyor. Yün azalınca ip sorunu ortaya çıkıyor. Ayrıca birde bayanlarımız eskisi kadar dokumacılığa önem vermiyor. Rahatlığa ve hazıra düşkünler. Artık annelerimiz bile kilim dokumuyor. Belki yeniden kilim dokumacılığının teşvik edilmesiyle birlikte eski canlılık yakalanabilir" dedi.

Yahyalı kilimlerinin dünyaca tanınır olduğunu kaydeden Göksun, "Biz satış noktasında bir sıkıntı yaşamıyoruz. Çünkü Yahyalı kilimlerini herkes biliyor. Tabi ki satışlarımız çok daha iyi olabilir, ama biz halı ve kilimlerimizi Kapadokya bölgesinde pazarlayabiliyoruz. İlçede de evlenecek kızlarımıza anneleri çeyiz olarak alırken, turistlere yönelikte satışlarımız var" diye konuştu.

Göksun, Yahyalı kilimlerinin fiyatı ise 200 liradan başlayıp 3 bin liraya kadar çıktığını söylerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2009 Pazar 12:44:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?