3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

Dünya emzirme haftası

1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası dolayısıyla Tekden Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Fındık yaptığı açıklamada, 1992 yılından bu yana Ağustos ayının ilk haftasının “Dünya Emzirme Haftası” olarak kutlandığını belirterek, “Bebeklerin sağlıklı gelişmesinde en ideal besin anne sütüdür. Bebeklerin doğumdan itibaren ilk 6 ayına kadar tek başına anne sütü alması gerekmektedir” dedi.

Fındık, anne sütünün bebeğin en doğal besini olduğunu besin değerinin yüksek olmasının yanı sıra hastalıklardan korunmayı sağlayan özelliklerinin de bulunduğunu hatırlatarak, “Böylesine basit ve ucuz bir yöntemle binlerce bebeğin sağlığı korunmakta ve gelişmesi de tam olmaktadır” dedi.

Fındık, Türkiye’de 0-14 yaş çocuklarda ölüm nedenleri içerisinde beslenme yetersizlikleri ve buna bağlı problemlerin ilk sıralarda yer aldığını vurgulayarak, “Bu çerçevede konuya baktığımızda bebek ve çocukların beslenmelerinin doğdukları andan itibaren düzenlenmesinin önemi gündeme gelmekte, bu nedenle de ulusal ve uluslararası düzeyde anne sütünün bebek beslenmesi ve sağlığındaki yeri üzerinde önemle durulmaktadır" diye konuştu.
Anne sütü ile beslenmeyen çocuklarda ölümlerin, anne sütü ile beslenenlere göre 5 kat daha fazla olduğunu belirten Fındık, “Bebeğin ileriki yaşamında karşılaşacağı şeker hastalığı, şişmanlık, bir takım barsak hastalıkları, lenf bezi kanseri ve alerjik hastalıklar gibi bir çok hastalığı önlediği tespit edilmiştir” dedi.

Fındık, anne sütünün bebeği ishal, zatürree, orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonları, bronşit ve menenjit gibi hastalıklarından da koruduğunu, bebeğin bağışıklık sistemini geliştirerek, aşıların etkenliğini artırdığını önemle vurguladı. Fındık, “İçerdiği enzimler sindirimi kolaylaştırır, karın ağrısı, gaz sancısı ve kabızlık az görülür. Anne sütü bebek için doğal bir ağrı kesici ve sakinleştiricidir. Anne sütü emen bebeklerin beyin gelişimi daha sağlıklı ve zeki oldukları bilimsel olarak kanıtlanmıştır” dedi.

Emzirmenin anne sağlığını koruma açısından da önemli olduğunu söyleyen Fındık bunları şöyle sıraladı:


“Emziren annelerin doğum sonrası kan kayıpları daha az olur ve rahim eski haline daha çabuk gelir, Emziren anneler doğum öncesi kilolarına daha hızlı döner, Emzirme, annede yumurtlamayı önleyerek doğal bir doğum kontrol yönetimi sağlar, Emzirme annelerde meme kanseri, yumurtalık kanseri, kemik erimesi ve buna bağlı kırıklara daha az rastlanmaktadır”

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2008 Pazartesi 16:03:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?