4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

EBK işçileri yargıya başvuracak

Özelleştirme kapsamında büyükşehir belediyesine devredilen ve kapısına kilit vurulan Et Balık Kurumu (EBK) Kayseri Kombinası’nda belirsizlik sürerken, işçiler usulsüz özelleştirildiği gerekçesiyle yargıya başvurmaya hazırlanıyor.

Öz-Gıda İş Kayseri Şube Başkanı Servet Yıldız, haklarını aramaya ve eylemlerini sürdürmeye kararlı olduklarını belirtirken, "EBK Kayseri Kombinası usulsüz özelleştirilip satıldı. Bunada göz yumuldu. Biz hakkımızı alma ve usulsüzlüğün düzeltilmesi konusunda elimizden gelen çabayı göstereceğiz" dedi.

Özelleştirme kapsamında 25 Ocak 2005 tarihinde tamamen kapatılıp Büyükşehir Belediyesi’ne satılan ve çalışan 57 işçinin iş akidleri fesh edilen EBK Kayseri Kombinası’nda prosüdüre uymayan özelleştirme yapıldığından yakınan Öz-Gıda İş Kayseri Şube Başkanı Servet Yıldız, bunun için gerçekleştirdikleri eylemleri ağırlaştırarak devam ettireceklerini kaydetti.

EBK Kayseri Kombinası kapatıldıktan sonra Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin burayı istemediği yönünde hem kendilerine, hem de Özelleştirme İdaresi’ne yazı gönderdiğini belirten Servet Yıldız, Özelleştirme İdaresi’nin bu yazıya rağmen söz konusu tesisi büyükşehir belediyesine devretmeye kararlı olduğunu vurguladı. Yıldız, şunları söyledi:

"Özelleştirme İdaresi çağrılara kulak vermiyor ve işgüzarlık yapmaya devam ediyor. Daha önce burayı istemediği yönünde yazı göndermeyen büyükşehir belediyesi, kombinanın kapatılmasından sonra bu yazıyı bize ve özelleştirme idaresine gönderiyor. Belediye başkanı buranın tapusunu istemediğini belirtiyor. Zorla kendilerine verildiği sonucu ortaya çıkarılıyor. Burada da bir çelişki söz konusu. Türkiye genelinde bulunan 8 EBK Kombinasından 7’si Tarım Bakanlığı’na devredilirken, sadece Kayseri Kombinası zarar ediyor gerekçesiyle satılıyor. EBK Kayseri Kombinası kar eden bir kuruluştu ve bilerek zarar ettirildi. Kapatma kararı 8 Kasım 2004 tarihinde alınmasına rağmen, bize 17 Aralık 2004 tarihinde bildirildi. Fakat biz bu yanlıştan dönülmesi için gerek siyasiler nezdinde girişimde bulunmaya, gerekse eylemlerimizi sürdürmeye kararlıyız."

18 Şubat 2005 tarihinde Kayseri’ye ziyarette bulunacak olan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile de bu konuyu görüşmeye çalışacaklarını kaydeden Öz-Gıda İş Kayseri Şube Başkanı Servet Yıldız, "EBK Kombinası usulsüz özelliştirilip satıldı. Yapılan özelletirme prosüdüre uygun değil. Bunun için EBK işçileri adına yargıya başvuracağız. Haklı davamızı sonuç alınana kadar sürdüreceğiz" diye konuştu.

Öz-Gıda İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Servet Yıldız, 25 Ocak 2005 tarihinden itibaren kapanan EBK Kayseri Kombinasında çalışan işçilerin tazminatlarının yattığını, fakat kimsenin haklı olarak bu parayı almadığını sözlerine ekledi.

Günlük 300 büyükbaş ve 2 bin küçükbaş hayvan kesim kapasitesine sahip olan EBK Kayseri Kombinası, özelleştirme nedeniyle bir kaç aydır çalıştırılmıyordu. Kombinada Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Yozgat, Niğde, Sivas, Malatya, Kahramanmaraş, Samsun, Gaziantep ve Erzincan’dan besiciler tarafından getirilen küçükbaş ve büyükbaş hayvanların kesimi yapılıyordu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2005 Salı 16:43:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?