5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Enerji Bakanı memleketinde

60. Hükümetin yeni kabinesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevine getirilen Taner Yıldız, ilk resmi ziyaretini memleketi Kayseri'ye gerçekleştirdi.

Bakan Yıldız, Azeri gazı ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini belirterek, nükleer santrali Türkiye'ye kazandırmanın temel hedefleri olduğunu söyledi.

Bakan Taner Yıldız için valilik binası önünde bir karşılama töreni düzenlendi. Hemşehrileri tarafından büyük bir coşkuyla karşılanan Yıldız, Kayseri protokolünü selamlayarak tebriklerini kabul etti. Vali Bilici tarafından çiçeklerle karşılanan Bakan Yıldız, kalabalıktan uzun bir süre valilik binasına giremedi. Karşılama töreninin ardından valilik makamına geçen Bakan Yıldız'a AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş da eşlik etti.

Burada bir konuşma yapan Vali Mevlüt Bilici, Taner Yıldız'ın bakan olmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi. Türkiye'deki ve dünyadaki tüm Kayserililerin çok mutlu olduğunu ifade eden Bilici, "Ben onların adına mutluluklarını size iletmiş bulunmaktayım. Kayseri'ye tekrar teşrif verdiniz" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri'ye milletvekilliği döneminde 116 kez geldiklerini belirterek bundan sonra da bu gelip gitmelerin devam edeceğini söyledi. Şu ana kadar Kayseri'ye milletvekili olarak geldiğini bugün ise farklı bir sıfatla, Türkiye Cumhuriyeti'nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Baklanı olarak burada olduğunu ifade eden Bakan Yıldız, "Bakan olarak Kayseri'de bulunmanın haklı bir gururu olduğunu söylemek istiyorum. Yerel seçimlerde AK parti Kayseri'de farklı bir yere ulaştı. Geçmiş seçimlerde olsun, bu seçimlerde olsun genel bir değerlendirmesi yapıldı. Şu ana kadar milletvekili olarak götürdüğümüz hizmetleri bakan olarak da aynı şekilde yürüteceğiz. Bizde koltuklar ana belirleyici unsurlar değil. Bizde ekip ruhunun daha önce geldiğini söylemek istiyorum" dedi.

"AZERİ GAZI İLE İLGİLİ MÜZAKERELERİMİZ DEVAM EDECEK"
Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'nun (EPDK) artan yoğunluğunun değişimi getirip getirmeyeceği yönündeki bir soruya Bakan Yıldız, "İleride böyle bir iş akışı tekrar düzenleme gerektirebilir. Bizim hem LPG hem doğalgaz hem de petrolle alakalı çalışmalarımız devam etmektedir. Bunların lisansları ve piyasa düzenlemeleri devam etmektedir. Tabii bunların zamanlaması en azından doğru hedef kadar önemli. Biliyorsunuz kanuni altyapısının hazırlanması lazım. Doğalgaz Piyasası Kanunu'yla beraber bu gelecek. Bakanlığımızın işleri bir hayli yoğun. Temmuz ayından önce bu işleri yetiştiremezsek demek ki en azından 7 -8 aylık bir süreç gerekli. Ben hem iş dünyamızın hem bürokrasimizin bu zamanlamaya dikkat ederek böyle bir hedefe ulaşması gerektiğini söylüyorum. Çünkü daha önceden bunlar telaffuz edildiğinde altyapısının beraberce hazırlanması lazım. Azeri gazi ile alakalı ise dün Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'le beraber Prag ve Çekoslovakya'daydık. Sayın Aliyev ile bir görüşmemiz oldu. Nasipse bu hafta salı günü Başbakanımız ile birlikte Bakü'de bir kısım görüşmelerde bulunacağız. İnşallah iyi sonuçlar alacağımız kanaatindeyim. Azeri kardeşlerimizle ile ilgili devam eden müzakerelerimiz bundan sonra da başarıyla devam edecek düşüncesindeyim" diye konuştu.

"NÜKLEER SANTRALİ TÜRKİYE'YE KAZANDIRMAK TEMEL HEDEFİMİZ"
Nükleer santral konusundaki gelişmeleri değerlendiren Bakan Yıldız, bir kısım prosedürün netleşmesi için zamana ihtiyaçları olduğunu kaydetti. Bu prosedürü başarı ile gerçekleştireceklerini ifade eden Bakan Yıldız, "İnşallah onu gerçekleştireceğiz. Bir toplantı daha yapacağız. Daha sonra Polonya ve Rusya ile görüşmelerimiz devam edecek. İyi bir oluşum elde edeceğimiz kanaatindeyim. Hem enerji kaynaklarımızı çeşitlendirmede hem de arzı oluşturmada taban bir yüke ihtiyacımızı var. Nükleer enerjiyi hemen hemen tüm gelişmiş ülkeler kullanıyor. Tabii biz de iyi bir süreçteyiz. Şu an devam eden nükleer santralin kurulmasıyla ilgili TBMM'de çıkardığımız kanunla bir ihale sürecine girildi. İnşallah önümüzdeki haftalarda bununla alakalı bir karar oluşacaktır. Bakanlar Kurulu'na havale edilecek. Daha sonra da hep beraber izleyeceğiz. Nükleer santrali Türkiye'ye kazandırmak, temel hedeflerimizden bir tanesidir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le ilgili bir soru üzerine Bakan Yıldız, "Sayın Cumhurbaşkanımızın devletin başkanı olarak çok farklı sorumlulukları var. O sorumluluklarını yerine getirme açısından Sayın Başbakanımız, hükümet ve devletin diğer kurumlarıyla beraber gerçekleştirdiği çalışmalarla alakalı bir değerlendirmeyi önümüzdeki günlerde hep birlikte izleyeceğiz" dedi.

Soruların ardından Bakan Yıldız, valilik özel defterine düşüncelerini yazdı. Vali Bilici daha sonra Bakan Yıldız'ın milletvekilliği döneminde Kayseri'yi ziyaret eden bakanlarla çekilmiş fotoğraflarından oluşan bir albüm, Yahyalı kilimi, plaket ve ay yıldızlı rozet hediye etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, daha sonra Develi ilçesindeki açılışlara katılmak üzere valilikten ayrıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2009 Cumartesi 16:17:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?