5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Engelini ticarete dönüştürdü

Kayseri'de 20 yıl önce sigara tiryakiliği yüzünden 2 bacağı dizinden kesilen 56 yaşındaki Kemal Kütahya, aldığı özürlü aracının bozulması üzerine usta bulamayınca iş yeri açarak tamir işine başladı.

Kılıçaslan Mahallesi İlkadım Özürlü Araçlar Bakım Servisi'nde Kayseri ile çevre il ve ilçelerde oturan özürlülere ait araçlarının tamirini ve alım satımını yapan Kemal Kütahya (56), arızalanan aracını yaptıracak bir tamirci olmaması üzerine kendi çabasıyla tamirciliği öğrendiğini söyledi.

20 yıl önce sigara tiryakiliği sonucu iki bacağını kaybeden Kütahya, "Ayaklarım kesilince evimi satarak Hollanda'dan akülü bir özürlü aracı aldım. Aracım bozulduğunda Kayseri'de tamirini yapan bir usta bulamadım. Bunun
üzerine bir elektronikçi vasıtasıyla ve kendi çabalarımla bu aracın tamirini öğrendim. İlk zamanlar bu işi özürlülere yardım amacıyla ücretsiz olarak yapıyordum. Zamanla araçlar çoğalınca bu iş bana ekmek kapısı oldu ve bir işyeri açtım" dedi.

Kayseri'de kendisinden başka özürlü aracı tamircisi olmadığını kaydeden Kütahya, "Yurt dışından getirilen ve Türkiye'de üretilen her türlü akülü ve mekanik özürlü aracını tamir ediyorum. Engellilerin maddi durumları iyi olmadığı için tamirini yaptığım araçlarını alamıyorlar. Aracının aküsü bitenler ise kömürlüğe atıyorlar. Bu araçların en düşük fiyatı 16 bin TL'den başlıyor. Milli servet kömürlüklerde çürüyor. Şu an da elimde 35 adet tamiri yapılmış araba var. Toplamda ise 300'e yakın tamiri yapılacak araç var" diye konuştu.

Araçların daha çok akülerinin bitmesi sonucu tamire geldiğini ifade eden Kütahya, "Akülerin pahalı olması nedeniyle özürlüler almakta zorluk çekiyor. Ekonomik krizden önce hayırseverler akü almakta yardımda bulunuyordu. Özürlülerin maaşlarının yetersiz olması ve ekonomik krizle birlikte hayırseverlerin yardımlarının azalması sonucu tamiri yapılan özürlü araçları elimde artmaya başladı" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2009 Perşembe 18:14:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?