4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Erciyes Dağı'nda keşfetti

Türkiye'nin en önemli bitki alanlarından biri olan Erciyes Dağı'nda yeni bir tür keşfedildi. Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Cem Vural, kendisine mesleğini öğreten hocasının adını, keşfettiği karanfil türü bitkiye verdi

Prof. Dr. Zeki Aytaç'ın adıyla anılacak bitki ile 3.917 metre yükseklikteki Erciyes Dağı'nda yetişen tür sayısı 1.171'e yükseldi. Bunların 46'sı ilk defa söz konusu bölgede keşfedilerek bilim dünyasına kazandırıldı.

Erciyes'in 2.600 metre yüksekliğindeki 10 kilometrelik alanda yetişen karanfil türünü keşfeden Yard. Doç. Dr. Cem Vural, bitkiye, kendisine mesleği sevdiren ender kişilerden olan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Aytaç'ın ismini verdiğini belirtti. Dr. Vural, hocasının adının 'dianthus aytachii' isimli karanfil türüyle sonsuza kadar yaşayacağını ifade etti. Dianthus aytachii bitkisinin nesli tehlikede olan ve acil korunması gereken bir tür karanfil olduğunu kaydeden Dr. Vural, "Kayak pistlerinin etrafında bulunan bu bitki türünün korunması için bölgede çalışma yapan ilgililerden çalışma öncesi bizimle irtibata geçmelerini arzu ediyoruz. Çok sınırlı bir bölgede yetişen bu bitkiye Kayseri olarak sahip çıkmalıyız." diye konuştu. Keşfettiği bitki türünün Dünya Bitki Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre kritik tehlike (CR) altında bir tür konumunda olduğunu da kaydeden Vural, Türkiye'de bu bitki gibi yüzlercesinin koruma altına alınması gerektiğini dile getirdi. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Aytaç da, kendisinin de bazı hocalarının isimlerini keşfettiği bitkilere verdiğini, Türk bilim adamları arasında bunun bir gelenek haline geldiğini söyledi. Prof. Aytaç, "Gerçekten de ismimin ölümsüzleşmesi güzel bir şey. Bu, Türk bilim adamlarının bir başarısı. Öğrencilerimle gurur duyuyorum. Bizdeki bu gelenek, yabancılarda da var. Bu dalda çalışma yapanların isimleri ölümsüzleşiyor." şeklinde konuştu.

ZAMAN
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2008 Cuma 11:42:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?