1
Mayıs
2024
Çarşamba
KAYSERİ

Ergonomiye Kayseri ilgisi

Bu yıl 13.sü düzenlenen Ulusal Ergonomi Kongresine Erciyes Üniversitesi ev sahipliği yapıyor. 6-7-8 Aralık tarihleri arasında devam edecek olan kongrenin amacı, iş dünyası ve bilim insanlarını bir araya getirerek üretkenliğin olduğu işlemlerde ergonominin öneminin, işletmeye sağladığı katma değerinin tartışılması ve yeni bilgilerin paylaşılması olduğu belirtildi.


Sabancı Kültür Sitesinde başlayan kongrede açılış konuşmasını Türk Ergonomi Derneği Başkanı ve İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Ahmet Prof. Dr. Fahri Özok yaptı. Türkiye'de sürekli olarak ergonomi konusunda gelişmelerin olduğunu vurgulayan Özok, konunun yeterince algılanıp, değerlendirildiği konusunda yeterli çalışmaların yapılmadığını belirtti. Özok, “Ergonomi esas itibari ile yeni çıkmış olan iş yasasının en önemli konularından bir tanesidir. Ergonomi kalitenin olmazsa olmaz ön koşuludur. Ergonomi insan kaynaklarının değerlendirilmesindeki ve son İstanbul Sanayi Konferansında da belirtildiği gibi insan öğesinin önemidir. İnsan ancak ergonomik olarak çalıştığı her yerde, iş yaptığı ve ürettiği, verimli olabilmesi ve insanca yaşam koşullarının ön şartıdır. Kayseri küçük ve büyük sanayi sektörlerinin bulunduğu bir şehir, bu salonun sektör temsilcileri tarafından doldurulmasını isterdim. Çünkü bu konu üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konudur” dedi.
E.Ü. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kerim Güneyi ise, Üniversitelerin uygarlık yarışında bir ülkenin kalkınmasına öncü kuruluşlar olduğunu belirtti. Güneyi, Amaçlarının üniversitelerin gerek duyduğu bilgili, nitelikli, eğitilmiş insan gücü yetiştirme ve bilimsel çalışmalar sonucunda elde edilen bilgilerin insanlığın faydasına sunmak olduğunu belirtirken, öğrendiklerini araştırmacı, paylaşımcı, ekip çalışmasına uyumlu, eleştirel düşünme, toplumsal öğelere saygılı evrensel değerleri önemseyen sosyal ve kültürel yönü güçlü mühendisler yetiştirmek olduğunu vurguladı.


Kongre çerçevesinde bir konuşma KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak’da, insan odaklı çalışmaları önemsediğine işaret ederek, katıldığı her platformda bunu söylediğini, ergonominin verimlilik konusunda işletmeciler için rehber olan bir kavram olduğuna değindi. Boydak, “İş hayatında, üretimde, bilim adamlarının çalışmalarında önemle üzerinde durulması gereken bir kavramdır. Ülkemizdeki sanayi kuruluşlarını bu kavrama dikkat etmesi gerekir. Üniversitemiz ile Kayseri'deki sanayi kuruluşlarımızın çok iyi ilişkileri var. E.Ü. bilim yuvasının yanında toplumun her kesimi ile ilişki içinde olduğu için bir halkla ilişkiler merkezidir. Oda olarak üniversite ile ilişkilerimizin daha iyi noktalara gelmesi için çalışmalarımız devam edecektir” dedi.


Son olarak konuşan Rektör Prof. Dr. Cengiz Utaş ise E.Ü.’nin 80 milyar doların üzerinde fiziki alt yapısı olduğunu, akademik alt yapının da her geçen yıl yükselmesi, uluslar arası çalışmaların ortaya çıkmasını sağladığını belirtti. Utaş, “Burada önemli olan üniversitelerin ekonomiye katkısı yani patent sayısı, o nedenle ülkemizde üniversite sanayi işbirliğinin gelişmesi gerekir. Bu olmazsa olmaz şartıdır. Teknopark bu konuda önemli bir örnek, burada 75 firma Ar-Ge çalışmaları yapıyor. Önümüzdeki ay içerisinde yeni bir patent daha alacağız. Üniversite sanayi işbirliği ülkelerin gelmesi ve kalkınmasında önemli rol oynayacaktır” ifadelerine yer verdi.


6-7-8 Aralık tarihleri arasında devam edecek olan Ergonomi Kongresinde Fiziksel Ergonomi, Bilişsel Ergonomi, Makro Ergonomi, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, Endüstriyel Ergonomi, İnsan Performansı, İş Analizi ve Dizaynı, Hizmet Sektöründe Ergonomi, Ürün Ergonomisi, Biyomekanik İş Ölçümü, İnsan Faktörleri Mühendisliği, Teknolojik Değişim ve Ergonomi, Tarım ve Orman Sektörlerinde Ergonomi, Otomotiv Sektöründe Ergonomi, Tekstil Sektöründe Ergonomi, Mekan ve Donanımın Ergonomik Tasarımı, Yaşam Kalitesi ve Ergonomi, Psikoloji ve Ergonomi, İş Organizasyonu ve Ergonomi, Sağlık ve Ergonomi, Toplum ve Ergonomi ve ergonomi ile ilgili diğer konular görüşülecek.


Konferansa, Vali Vekili Uğur Aladağ, Rektör Prof. Dr. Cengiz Utaş, KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, Türk Ergonomi Derneği Başkanı ve İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Ahmet Fahri Özok, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kerim Güneyi, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2007 Cuma 13:30:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?