5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

ERÜ'de konferans

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, 'Uluslararası Çevre Kirliliği ve Bitkiler' konulu konferansın sonuçlarının bütün insanlığı ilgilendirdiğini söyledi.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü tarafından düzenlenen "Uluslararası Çevre Kirliliği ve Bitkiler" konulu konferans, Sabancı Kültür Sitesi'nde başladı.

Konferansa Nobel Ödüllü Prof. Dr. Ferid Murad (USA), Prof. Dr. Yuan T. Lee (TAIWAN) ve UNESCO ödüllü Prof. Dr. Atta-ur-Rahman (PAKISTAN) ile alanında ünlü 22 çağrılı konuşmacı, ayrıca 43 farklı ülkeden 160 yabancı ve 120 yerli bilim insanı katıldı. Açılış konuşmasını yapan Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof Dr. Ahmet Aksoy, uluslararası bir konferansa ev sahipliği yaptıkları için çok mutlu olduklarını söyledi.

Konferansta 8 ana konu üzerinde durulacağını kaydeden Aksoy, "Bu konular; bitkilerin çevre kirliliğine verdiği tepkiler, biyo-indikatör ve arıtımda kullanılan bitkiler, biyo-çeşitlilik ve kirlilik, çevresel biyo-teknoloji, iklim değişikliğinin bitki verimi üzerine etkileri, tıbbi bitkiler ve kirlilik, tuzcul bitkiler ve tuzlanmanın giderilmesinde bunların kullanılması, çevre eğitimi ve farkında olmak
olarak belirlendi'' dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münir Öztürk, bu konferansın ilk olarak 1988 yılında yapıldığını belirterek, o günden bu yana çevresel konularda meydana gelen gelişmeler hakkında bilgi vermek amacıyla ikinci konferansın ERÜ'de yapıldığını söyledi. Konferansa 43 ülkeden 160'ın üzerinde bilim adamının katıldığını ifade eden Öztürk, "Türkiye'den 120 bilim adamı katılıyor.

Konferans sonunda elde edilen tebliğler uluslararası dergi ve kitapların yayınevleri tarafından yayınlayacak. Ayrıca Türkiye'de de ilk defa iki Nobel Ödüllü profesör burada yer alıyor. Katılımcılar Kayseri'de bulunmaktan çok memnunlar. Konferans sonucunda bir değerlendirme yapacağız" dedi.

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ise, 'Uluslararası Çevre Kirliliği ve Bitkiler' konusunun çok önemli olduğunu ve bütün insanlığı ilgilendirdiğini söyledi.

Bu önemli konferansa ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını ifade eden Keleştemur, "Çok değişik ülkelerden ciddi bir katılım var. 2 tane Nobel Ödülü almış konuşmacının da yer alması bu konferansın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Konferans sonunda buradan elde edilen veriler toparlanıp uluslararası kitap ve dergilerde basılacak. Bu da üniversitemizin prestiji açısından çok önemli" diye konuştu.

Çevre kirliliğinin insanlık açısından önemli bir konu olduğuna işaret eden Rektör Keleştemur, "Çevre kirliliği zaten insan sağlığını yakından ilgilendiren bir konudur. Uzmanlar, Çernobil faciasından sonra kanserin davranış şeklinin değiştiğini söylüyor. Özellikle kız çocukların daha erken ergenliğe girdiği gibi veriler var son yıllarda. Buna sebep olarak da bazı hayvansal gıdalarda hormonların kullanılması ileri sürülüyor. Bu sebeple bu tür organizasyonlar günümüzde çok fazla önem arz ediyor. Konferansın başarılı ve faydalı geçeceğini umut ediyorum" diye konuştu.

Ardından kürsüye gelen Houston Tıp Fakültesi'nden 1999 yılı Nobel Tıp Ödülü sahibi Prof. Dr. Ferid Murad, Nitrik Oksit ve solunum sistemi üzerine bir sunum yaptı.Konferansta ayrıca 1986 yılının Nobel Ödülü sahibi Prof. Dr. Yuan T. Lee'nin de konuşma yapacağı belirtildi.

6-11 Temmuz tarihleri arasında devam edecek konferans sonunda, Kayseri ve Nevşehir çevresindeki doğal, kültürel, turistik ve sanayi bölgelerinin de katılımcılara tanıtılacağı ifade edildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2009 Pazartesi 14:51:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?