4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Eski ve yeni işyeri sahiplerine uyarı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kayseri İl Müdürü Mehmet Kır, eski ve yeni işyerinde bildirimlerin gecikmesi sebebiyle sıkıntı yaşandığını belirterek, "Eski işyeri sahipleri, işçi alımından bir gün önce, yeni işyeri sahipleri ise bir ay içerisinde elektronik ortamda işe girme bildirileri yapmalıdır" dedi.


SGK İl Müdürü Mehmet Kır, Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) ve Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) üyelerine yönelik "5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu" hakkında bilgiler verdi. KESOB Başkanı Mehmet Ali Çevrim, eğitim seminerlerinin çalışanlara yeni tecrübeler kazandırdığını belirtti.


Daha sonra slayt gösterisi eşliğinde 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Güvenli Kanunu hakkında bilgiler veren Mehmet Kır, TC kimlik numaralarının sigorta sicil numarası olarak kullanabileceğini söyledi. Yüksek öğretim kurumları ile meslek liseleri öğrencilerinin çalışmaları esnasında 4-A kapsamında sigortalı sayılacağını dile getiren Kır, eski ve yeni işyeri sahiplerine işçi alımları ile ilgili uyarılarda bulundu.

İşçi alımı bildirmeleri hakkında sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Kır, "Eski işyeri sahipleri eğer işçi alacak ise bir gün önceden elektronik ortamda bize bildirmesi gerekir. Bu konuda sıkıntılarımız var. En çok cezayı bu konuda kesiyoruz. Fakat inşaat sektöründeki firmalar, işçilerini aynı gün bildirebilir. Ayrıca yeni işyeri açan yetkililer ise, kaç işçi aldığını en fazla bir ay içerisinde bize bildirmesi lazım. Mesela 50 işçi alıyorsanız, bunu bir ay içinde bildirmek zorundasınız. Bu konular hakkında işverenler dikkatli olmalıdır" dedi.
Kır'ın açıklamasının ardından, program soru-cevap şeklinde devam etti.

İha
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2008 Cumartesi 14:56:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?