4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

EÜ'de akademik yıl başladı

Kayseri Erciyes Üniversitesi'nin 2008-2009 akademik yılı açılış dersini veren İstanbul Memorial Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, "Türkiye'de organ naklinin az olmasının önemli sebebi, sağlık personelinin duyarsız ve isteksiz davranmasıdır" dedi.

Sabancı Kültür Sitesi'nde gerçekleştirilen açılış töreni, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Güzel Sanatlar Fakültesi Türk Sanat Müziği Topluluğu'nun konserinin ardından konuşma yapan Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştimur, üniversitenin Türkiye'nin en güzide ve önemli eğitim kurumları arasında yer aldığını belirterek, 30. kuruluş yıldönümünü kutlamaktan dolayı mutlu olduğunu dile getirdi.

Üniversitede bu ortamın oluşmasında 2 önemli faktörün etkili olduğuna değinen Keleştimur, "Bunlardan ilki, huzur ve barış durumunun bulunmasıdır. Bu faktör çok önemlidir. Hayırseverlerin eğitim ve öğretime verdiği destekler de önemlilik arz etmektedir. Üniversitemize, kurulduğu günden bugüne kadar hayırseverlerimiz 100 milyon dolardan fazla maddi destekte bulunmuşlardır. Üniversitemiz, fiziksel altyapı olarak imrenilecek duruma geldi. Artık üniversitelerimizin ek fakülteye ihtiyacı yoktur" dedi.

Genç bilim adamı yetiştirmek için çalışmalar başlattıklarını ifade eden Keleştimur, önümüzdeki süreçte 'Genç Bilim Adamı Yetiştirme Kampanyası' başlatacaklarını kaydetti. 25 öğrenciyi yurtdışına gönderecek imkana sahip olduklarının altını çizen Keleştimur, "Rektör olduğum günden bugüne kadar hep bu tür bir proje yapmayı planladım. Genç bilim adamlarımız yurtdışına çıkarak oranın görgü ve tecrübelerini almalarını sağlayacağız. Bizim kaybedeceğimiz vakit yoktur. Yeni akademik yılın hayırlı olmasını dilerim" diye konuştu.

"ORGAN NAKLİNDE PROBLEM YOĞUN BAKIMLARDA"

İstanbul Memorial Hastanesi Genel Cerrahi, Çocuk Cerrahisi ve Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, organ nakli ile ilgili geçmişte yaşadığı tecrübeleri ve Türkiye'deki durum hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Türkiye'de şu an itibarıyla 60 bin hastanın organ nakli için beklediğinin ve bu sayının 2012 yılında 100 bine ulaşmasının beklendiğinin altını çizen Kalayoğlu, diyaliz ile yapılan uygulamaların organ naklini kaldıramayacağını ifade etti.

Türkiye'de organ bağışının az olmasına da değinen Kalayoğlu, "Türkiye'de yapılan organ bağışları yetersizdir. Organ bekleyen çok insan vardır. Bu duruma bir son verilmelidir. Organ bağışının az olmasının en önemli sebebi de sağlık personeli, başta doktorların bu konuya duyarlı ve istekli olmayışıdır. Yani problem yoğun bakımlardadır" ifadelerini kullandı. Hayatını kaybeden bir vatandaşın 11 kişiyi hayatta tutacağını da ifade eden Kalayoğlu, tüm sağlık personelinin duyarlı olmasını istedi.
Amerika'da yaşadığı tecrübeleri slayt eşliğinde katılımcılar ile paylaşan Kalayoğlu'na, konuşmasının ardından Rektör Keleştimur tarafından bir teşekkür plaketi takdim edildi.

Programın sonunda Erciyes Üniversitesi Sağlık Kültür Spor Daire Başkanı Nimet Susam'ın sergi açılışını yapan Kalayoğlu, çıkışta öğrencilere imza dağıttı.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 15:13:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?